Пре 18 година кандидат коалиције ДОС однео је „победу“ над лидером СПС-а Слободаном Милошевићем, али мало је познато да Коштуница није имао довољно гласова за коначну победу и да се морао одржати други круг, ког није било!

Српска радикална странка је позната по најтачнијим и првим подацима о излазности и резултатима избора, а председник СРС др Војислав Шешељ је изјавио за наш портал да је тад морао бити одржан други круг.

  • Коштуница није имао 50% + 1 глас и то су врло поуздани подаци. Коштуница није имао довољно гласова да би однео победу, али је имао 10 одсто гласова више од Милошевића. Требало је да се иде на други круг, али би Коштуница сигурно победио у другом кругу, међутим, прекршен је и устав и закон – тврди Шешељ.

Зоран Анђелковић, високи функционер СПС у то време, потврђује да Коштуница није имао довољно гласова за победу.

  • Било је потребе да се иде у ИИ круг, јер Коштуница није имао 50% + 1 глас. Он јесте имао више гласова, али морао се одржати други круг. ДОС је тада изгубио убедљиво на парламентарним изборима за Савезну скупштину. Ми смо већ формирали Владу, али је Пеђа Булатовић променио одлуку после 5. октобра, већ 8. октобра на скупштинској седници смо видели да су окренули плочу – рекао је Анђелковић за наш портал.

Шешељ потврђује речи Зорана Анђелковића да је црногорски СДП прелетео после 5. октобра, иако је већ био договорио Владу са СПС-ом, али каже да су их социјалисти преварили.

  • Ми смо договорили да идемо на локалне изборе у коалицији, а да подржимо Милошевића као заједничког кандидата. Ту су нас социјалисти преварили и то их је коштало изборног слома – каже Шешељ и додаје да због тога радикали не би подржали ниједног кандидата у другом кругу.