Те 1918. пре него што су на јесен три царства сломила зубе на Србима и на кратко положила оружје, на православни Божић, војске два православна народа су стајале једна наспрам друге.

Ми, Срби и наши „традиционални“ непријатељи и прве комшије Бугари у рововима као и много пута до тад (а и касније) држимо се вратове и не пуштамо.

Тада се десила једна ствар, која није променила ток историје, није забележена у историјским читанкама попут фудбалске утакмице за католички Божић 1914. између (тада) непријатеља Енглеза и Немаца, остала је у сећањима преживелих Солунаца, српских добровољаца и преносила се усмено до данашњих дана.

Kако је Божић најрадоснији хришћански празник, Бугари одлуче да мало почасте православну браћу Србе и спреме им један пакет. Истакну белу заставу и пошаљу једног војника у српске ровове да им преда.

Срби приме Бугарина, прихвате поклон и захвале се. Бугарин се трком врати у ров, код својих. Док су Срби остали забављени отпакивајући бугарске дарове.

Kада су отворили, виде на дну кутије људски измет (говна). То је био бугарски дар за Божић Србима.

Љути српски ратници, жале што оног бугарског војника који је донео поклон нису задржали, док кутију нису отворили, па да га нахране оним што је донео. Псују, грде, прете, док се Бугари истовремено грхотом смеју у својим рововима.

Српски капетан нареди војсци да му донесу чисту кутију и најбоље што од хране имају. Шунке, сланине, сира, хлеба, да се нађе флаша вина и све то лепо упакује. Он сам за то време узе комад хартије и написа Бугарима поруку.

Одреди једног војника да са белом заставом приђе бугарским рововима и преда им поклон.

Бугари примише нашег војника, овај им предаде поклон, окрену се и оде.

Отварају Бугари кутију, гледају дарове и све не верују. Па ми их говнима ‘ранимо, а луди Срби нама шаљу ово, најбоље.

Да није отровано, помислише Бугари и на дну кутије бугарски официр нађе оно писмо што га је српски капетан писао.

Узе да га чита на глас : „Братко, примили смо ваш поклон за Божић и видели шта ви једете. Ево вам шаљемо мало скромних дарова, да видите чиме се ми хранимо. Мир Божји, Христос се роди. Браћо православна!“

Приредио Слободан Јовановић