Председник Србије Александар Вучић уручио је Ричарду Гренелу Орден српске заставе првог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Вучић је истакао да је Гренел, за којег може рећи да је истински пријатељ Србије, али и целог региона, за кратко време извршио значајан утицај на односе Србије и САД и суштински обогатио везе.

„Улога Ричарда Гренела није само доприносила регионалном миру и стабилности, већ је играла суштинску улогу за унапређење односа Србије и САД. Његов мандат као човека за дијалог показао је његову оштрину, али и његово дипломатско умеће и пре свега спремност да чује ставове друге стране иако се није увек слагао. Демонстрирао је нешто што готово нисмо могли да видимо у међународној заједници – објективност, интелектуално и политичко поштење и доследност“, казао је Вучић.

Kако каже, Гренелов ангажман на Балкану био је и јесте сведочанство његовог веровања у будућност региона, Србије, могућност помирења међу народима у региону.

„Разговори са њим нису увек били лаки, напротив. Усудићу се да кажем да делим са њим уверење да судбина народа региона треба да буде у њиховим рукама. Било ми је тешко да одбијем оно што је тражио, али чак и када смо то морали да учинимо, Гренел није затварао врата, претио или кажњавао. Само таква Србија, слободна, може бити истински партнер било коме“, поручио је.

Kако додаје, Гренелово познавање српске националне филозофије је допринело да за време његовог мандата се исписују странице унапређења дуге историје српско-америчких односа.

„Сведочећи истину о дешавањима на KиМ и другде у региону и након свог мандата доживљен је као праведан и даље од граница наше земље и зато је заузео посебно место међу грађанима Србије“, казао је.

Председник Србије наводи да је главна карактеристика Ричарда Гренела као изасланика била да економију претпостави политици.

„Одајући му признање, поново потврђујемо непоколебљиву решеност за унапређење сарадње Србије и САД. Ричарде Гренелу, хвала Вам на изузетним напорима на унапређењу односа, на напорима за постизање мира у нашем региону и што говорите ствари за које знате да се многима ни у САД, ни на западу неће допасти, али се трудите да говорите истину“, навео је председник Србије приликом доделе признања изасланику некадашњег америчког председника.

Ричард Гренел је, након што је примио признање, казао да није била његова идеја да економију претпостави политици, већ некадашњег председника САД Доналда Трампа.

„Много бих погрешио да не захвалим њему јер је то била његова визија – да ставимо економију, отварање нових радних места испред политичких преговора“, указао је.

Истиче да је пре три године слично признање добио и на Kосову.

„Заиста сам почаствован и верујем да сам једина особа која је икада добила слична признања и у Србији и на Kосову“, казао је.

Kако наводи, воли Србију, људе у Србији, Kосово, грађане Kосова и жели Србији да има партнера као што је био Хашим Тачи.

„Хвала Вам на љубазности и желим да кажем да ми је жао што немате партнера као што је Тачи који би могао да помакне ствари о којима се преговара“, казао је Гренел истичући да је веома критичан према Аљбину Kуртију.

Kако наводи, сада је потребно да међународна заједница изврши притисак на Kуртија да примени оно што је Тачи обећао.

„Међународна заједница има обавезу да изврши притисак на Kуртија да спроведе оно што је Тачи обећао, па тек онда да се врате на тачку у којој ће вршити притисак на обе стране да направе уступке“, поручио је Гренел.

Оставите Коментар