Историчар Бојан Димитријевић, који је био члан странке СРЦЕ напустио је ову партију и јавно подржао коалицију НАДА на наредним изборима. Димитријевић још није формално постао члан Новог ДСС, али је подржао њиихов рад и председника Милоша Јовановића.

Широј јавности постао је познат као саветник бившег председника Бориса Тадића, али и по контроверзним ставовима. Својевремено је јавно заговарао рехабилитовање Милана Недића, фашистичког сарадника из Другог светског рата.

Бојан Димитријевић је 2022. године постао члан тада покрета, а сада странке СРЦЕ, чији је лидер Здравко Понош. Ипак, било је упадљиво да у последње време није био присутан у јавности, изузев наступа у емисији „Хит твит“ где је био заједно са министром финансија Синишом Малим.

Димитријевић није био ни на листи кандидата испред странке СРЦЕ за наредне изборе, а онда се појавио на страначком догађају коалиције НАДА у Осечини.

„Хоћу да поздравим моје пријатеље Воју Михаиловића, другара и великог пријатеља Милоша Јовановића, човека пред којим је значајна политичка будућност. Ја сам овде гост, а он је човек који верује у то што говори и представља политичара који треба да буде модеран српски политичар. Он је уверен у српство, поштује традиционалне вредности, не да на себе и води Нови ДСС као једну од кључних странака с краја 20. века и почетка 21. века ка славним стазама“, рекао је Димитријевић на догађају у Осечини.

У изјави за Нову Димитријевић је потврдио да је напустио СРЦЕ, али да није постао члан Новог ДСС.

„Нисам више у СРЦУ, а на скуп у Осечини сам дошао као пријатељ и историчар. Истраживао сам у том крају, па је имало смисла да се појавим. Не знам заиста да ли ћу и формално постати члан коалиције НАДА“, рекао је кратко Димитријевић за Нову.

Милош Јовановић, лидер Новог ДСС, истакао је да је Димитријевић пружио подршку коалицији НАДА као историчар и подвукао како верује да ће Димитријевић и формално постати члан.

„Био је у улози подршке човека за ког верујем да идеолошки подржава оно што ми радимо. Верујем да ће ту подршку учини јавном, али то је на њему. Није још увек формални члан, али даје нам подршку као историчар и очекујем да та подршка буде јавна“, нагласио је Јовановић.

По професији историчар, Димитријевић је у јавности остао упамћен и по томе што је био саветник Бориса Тадића, у време док је био министар одбране. Kасније, након што је Тадић постао председник државе, Димитријевић је постао његов саветник за војна питања.

Kао историчар у јавности је препознатљив по врло спорним ставовима који су везани за период Другог светског рата. Он се залагао за рехабилитацију Милана Недића, доказано квислиншког сарадника за време Другог светског рата.

У време док је био члан Демократске странке, тадашњи лидер Бојан Пајтић покренуо је дисциплински поступак за његово искључење, управо због релативизације фашизма и залагања за одбрану генерала Милана Недића. То се и десило.

Димтријевић је касније тражио и рехабилизацију генерала Драже Михаиловића, те износио став да је потребно вратити му заслужено место које има у српској историји 20. века.

„Михаиловић је далеко од тога да је био било какав фашиста. Он је био министар војни, начелник Ђенералштаба војске Kраљевине Југославије у току Другог светског рата и лидер покрета отпора. Сасвим далеко од било чега што би могло да га веже за фашизам“, рекао је Димитријевић 2010. године.

Оставите Коментар