ПРЕДАВАЧ наглашава да историјат Републике Српске Крајине повесно и периодизацијски кореспондира са последње четири године егзистенције српског етноса на простору негдашње Војне крајине. Наведена подручја осим у кратким историјским интервалима никада нису били делови хрватске државе, у првом реду зато што она није ни постојала од 1102. године, па све до 1941. и поново 1991. године.

Предавач је казао да не постоји узрочно-последична веза између успостављања РСК 19. децембра 1991. године и фактичког нестанка српског националног и православног конфесионалног идентитета на датом простору 1995. године.Својеврсни парадокс,сматра овај историчар, свакако представља чињеницу да је после краткотрајног постојања ове најзападније српске државе на крају претходног столећа, а после вишевековног живота српског етничког колективитета на поменутим пространствима (чије почетке можемо да датујемо још у периоду средњег века), Срба у Хрватској „практично нестало“.

Тиме су се,закључује Карановић, на најзлокобнији начин обистиниле монструозне претње Фрање Туђмана из јула 1995. године, а страсне наде предводника хрватског националног покрета од Анте Старчевића, преко Јосипа Франка до Анте Павелића.

У наставку трибине Карановић је представио говорио о историјату Српске Крајине у датом периоду, с посебним акцентом на интерпретацију историјских чињеница насталих у вези са злочиначким операцијама хрватских оружаних снага у току битака за Миљевачки плато из јуна 1992. године, Масленица из јануара и фебруара 1993. године и Медачки џеп из септембра 1993. године.

Такође, представио је генезу и судбину предлога мировног плана З-4, уз констатацију да би узрок стравичној судбини Крајшника из 1995. године требало потражити у констелацији односа снага између решености хрватских националних елита да физички и биолошки уклоне сваки траг српског колективног идентитета са простора савремене Хрватске, с и потпуне неспремности и несналажљивости, као и традиционалне разједињености српских националних елита из Београда и Книна у подухвату очувања српског етничког корпуса на том простору.

– Из овог разлога, Република Српска Крајина је настала прекасно, односно у тренутку  кад је њено време дошло, истовремено је неумитно и прошло – казао је Карановић.

Предавање историчара Огњена Карановића „Република српска Крајина од 1992.до 1995.и српско – хрватски односи на крају 20.века“ може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Оставите Коментар