Ако „бацимо поглед” уназад, видећемо да Енглези никада нису били пријатељски настројени према Србима. Историчари кажу да империјалистички циљеви Велике Британије увек били у сукобима са Србијом. Академик Драгољуб Живојиновић наводи неке чињенице.

Драгољуб каже да је у првој половини 19. века Велика Британија штитила интересе Турске на штету Србије. На Берлинком конгресу одржаном 1878. године тражили су да се Србија одрекне неких територија на истоку у корист Турака.

Била је прва земља која је прекинула дипломатске односе након атентата на краљевски пар Обреновић. То је трајало три године. Такође је подржала анексију 1908. насилно припајање Босне од стране Аустроугарске. Против нас су били и у оба балканска рата.

Историчар Момо Павловић додаје да су Британци били за то да се Србима у Првом светском рату одузму северне територије како би се рат локализовао. Били су и за стварање велике Албаније да Срби не би изашли на море.

Британска тајна служба је уложила велики новац у преврат 27. марта 1941. због кога је Србија увучена у Други светски рат. Отварањем новог фронта Британци су смањили губитке, а то је било погубно за српски народ.