Подухват да се српска историја са чак 15 векова прикаже у трајању од свега 15 минута звучи готово немогуће. Међутим, Youtube канал “Serbian Mapping” објавио је рад у сарадњи са Давидом Благићем који представља анимацију целе (интернационално прихваћене) забележене српске историје од 631. године па све до данас, почевши са династијом Свевладовића.

Како се наводи у опису овог видеа који је привукао пажњу како Срба, тако и заљубљеника у историју из читавог света, значајнији догађаји из сваке године су укратко споменути у “Events” делу овог видеа, док су велики и утицајни догађаји описани детаљније (Топлички устанак, Први и други светски рат, НАТО бомбардовање итд.)

Такође, аутори моле гледаоце за разумевање што се тиче појединих информација и бројки жртава које су често дискутабилне због неслагања појединих страна конфликта, како би имали на уму да се разликују од извора до извора.

Коришћена литература и историјски извори су наведени испод у дескрипцији клипа, од којих се издвајају: “De Administrando Imperio” Константина Порфирогенита, “Летопис Попа Дукљанина”, “Краљевство Словена” Мавра Орбина, Ларусова “Општа енциклопедија” и аутори двадесетог века попут Станоја Станојевића, Радета Михаљчића, Владимира Ћоровића, Крсте Драговића…

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар