ГАВРИЛО Принцип је рођен у засеоку Обљај код Босанског Грахова 25. јула (13. јула) 1894. године.

Био је друго од деветoро деце, од којих је шестoро умрло у раном детињству. Гаврилова мајка Марија желела му је дати име по свом покојном брату Шпири, али добио је име Гаврило на инсистирање локалног православног свештеника, који је тврдио да ће име по арханђелу Гаврилу помоћи да преживи.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Принципи, који су некада носила презиме Чеко, вековима су живели у северозападној Босни и били су православни Срби. Гаврилови родитељи, Петар и Марија (девојачко Мићић), били су сиромашни пољопривредници који су живели од мало земље коју су поседовали. Припадали су класи хришћанских сељака познатих као кметови, које су често тлачили њихови муслимански земљопосједници.

Петар  који је инсистирао на „строгој коректности”, никада није пио и псовао. У младости је учествовао у Невесињској пушци (1875—1877), устанку против Османског царства.Након устанка, вратио се као пољопривредник у Граховску долину, где обрађивао око 4 хектара земље и био је приморан давати трећину прихода земљопоседнику. Да би допунио своје приходе и нахранио породицу, бавио се превозом поште и путника по планинама између северозападне Босне и Далмације.

Оставите Коментар