СРПСКА тробојка од данас ће стајати на згради Општине Пљевља казао је др Дарио Вранеш председник Општине Пљевља.

-Застава тробојка стајаће на згради Општине Пљевља вечно! За то се српски народ у Пљевљима борио вековима и има право по Уставу и мислим да ће се већина сложити да је ово историјски дан за Пљевља, казао је Вранеш.

Једно од изборних обећања Демократског фронта, који је на локалним изборима одржаним у октобру прошле године, освојио 12 одборничких мандата било је постављање српске заставе на згради Општине.

Бошњачка застава на згради Општине Пљевља била је истакнута један дан поводом 11. маја Дана бошњачке националне заставе.

У члану 11. Закона о избору, употребу и јавном истицању националних симбола пише да се, „у јединицама локалне самоуправе у којима припадници мањинског народа или друге мањинске националне заједнице чине већинско становништво, према резултатима последњег пописа, на зградама органа локалне самоуправе и јавних установа чији је оснивач општина, односно држава, стално се вије и застава тог мањинског народа или друге мањинске националне заједнице“.

У службеним просторијама органа локалне самоуправе и јавних установа из става 1 овог члана, као и у просторијама намијењеним за венчања истиче се и застава тог мањинског народа или друге мањинске националне заједнице.

Право из ст. 1 и 2 овог члана не може се користити ако према резултатима два последња узастопна пописа припадници мањинског народа или друге мањинске националне заједнице не чине већинско становништво.

На посљедњем попису одржаном 2011 у Пљевљима се 57,07 одсто становника изјаснило као Срби, 24,34 као Црногорци, 6,91 као Бошњаци, а 5,65 као Муслимани.

Оставите Коментар