Земун је један од најлепших делова Београда, а његова посебност лежи у аутентичном стилу, архитектури и знаменитостима које га издвајају из свега што се може видети у српској престоници. Дуга традиција и занимљива историја га сврставају у ред најстаријих европских насеља, а његови становници га чине једном од највољенијих београдских општина.

Земун има врло бурну и дугу историју која сеже до раног неолита. Тадашњи људи су видели у овом подручју добру прилику за насељавање, па су формирали земунице, тачније јаме у којим су живели, а за које се сматра да су кумовале данашњем, словенском називу ове општине који у сличном варијетету, постоји од 9. века. Све до тада, насеље је носило назив Таурунум, који су му дали Келти насељени на подручју данашњег Гардоша.

Данас Земун насељава више од 150 000 становника и представља другу по величини београдску општину, смештену у југоисточном делу Срема, на обали Дунава. У саставу Београда се налази од 1934. године, а до данас се развио у важан индустријски и културно-историјски део, без чијег обиласка посета Београду не би била потпуна.

Настанак куле Гардош

Чувена земунска кула која краси Гардош изграђена је 1896. године, када су Мађари славили 1.000 година откако су се са пространства далеког Урала доселили у Европу. У склопу обележавања тог јубилеја саграђене су четири миленијумска споменика који су омеђили границе Угарске са свих страна света.

Централни миленијумски споменик ове композиције, са статуама поглавара седам племена који су основали државу у Панонији и значајним личностима које су обележиле мађарску историју, налази се данас на Тргу хероја у Будимпешти. Кула на Гардошу је изграђена да би обележила замишљену јужну границу Угарске и једина је остала сачувана од свих споменика изван данашње Мађарске. Куле у Словачкој, Украјини и Румунији више не постоје.

Право име куле

Изворно ова кула је названа Миленијумска, име је добила по једном миленијуму, односно 1.000 година од доласка Угара на ове просторе, а касније током времена добијала је различита имена. Срби који су насељавали Земун називали су је Кула Сибињанин Јанка, по историјској личности Јаношу Хуњадију, који је ратовао против Турака и који је као јунак опеван у многим народним песмама. Тај назив је био општеприхваћен и озваничен након Првог светског рата. Неутрални назив кула Гардош добила је по знаменитом лесном брегу на ком је пре више од једног века сазидана.

Праве чари куле Гардош

Насеље које важи за најстарије у Европи настало је на брду Гардош, које представља старо земунско језгро. Иако у почецима настањивања Земуна није постојала, Гардош кула је данас визуелни и историјски симбол насеља, јер обележава место на коме је настала земунска историја препуна култура и народа, који су у Земун дошли сеобама, ратовима и разним походима, као и место за које се, како Београђани, тако и туристи одлучују да прво посете и осете Београд и Земун као на длану.

Тада се и заљубе и све чари Београда из чије ће љубави сваки наредни обилазак бити права авантура и нешто чему ћете пожелети да се опет вратите. Познаваоци Земуна, историчари и истраживачи тврде да се на Гардошу налазе разгранати подземни лагуми који воде чак до Калемегдана, па ако је веровати тврдњама, Земун је много занимљивији и мистериознији него што се то на први поглед чини.

О историји и самом настанку куле Гардош и општине Земун, као и о свим занимљивостима везаним за овај део Београда говорио је директор туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

– Тај простор, односно кула има много дужу историју. Тај простор је заузимала некадашња стара кула или стара фортификација Таурунум која постоји још од римског времена те се кроз историју мења и постаје значајна – говори директор туристичке агенције Београд и додаје:

– Наш народ знао је да кулу Гардош зове кула Сибињанин Јанка. Велики српски и мађарски херој, међутим, средином 15. века после његове велике освајачке победе било је много погинулих и управо на том простору где се налази кула Гардош нису могли да покопају све који су погинули, појавила се и куга те је Јаношу Хуњадију од те куге и преминуо. Због тога је, када је кула касније направљена као и цео тај простор назван кула Сибињанин Јанка – наводи Миодраг Поповић.

– Само име Гардош јако је занимљиво јер је то мађарска транскрипција српске речи “град” која преведена на мађарски звучи као “гардош”. С обзиром на то морамо се вратити корену речи град јер град некада није значио урбану средину већ утврда, тврђава што се може видети кроз тумачење наше старе народне поезије – додаје он.

Директор туристичке агенције Београд наводи да је Гардош данас познато туристичко место како за Београд, тако и за општину Земун.

– Имајући у виду да и дан данас Земунци још увек говоре да иду у Београд када морају да пређу преко реке, јасно је да се Земун издваја као град “у граду” који има неку своју специфичну атмосферу и представља невероватну важност за туристичку понуда Београда из разлога што у Европи нема града који има тај прелазак са нечега што представља апсолутни део града у самом граду из кога улазите у средњу, односно централну Европу прешавши само преко реке. Улазите у свет који је апсолутно другачији, у нешто што је другачије по менталитету, кулинарству, гастрономији и на тај начин из једног света, из Београд, прелазите у неки други свет, Земун, што је од велике важности за наш туризам – рекао је Миодраг Поповић.

– Не знам да ли неки други град може да се похвали и пореди по томе, по тој вредности и под тим утицајем различитих култура и то је предност у промоцији Београда који се користи већ годинама – додаје он и објашњава да Земуну према својим карактеристикама могу да парирају само Истанбул, Константинопољ односно Цариград.

Оставите Коментар