Овај шумадијски град 27. јула ове године, непосредно пре истека мандата Радомира Николића, склопио необичан уговор за „истражне услуге и услуге обезбеђења“.

Радомир Николић, син бившег председника Србије Томислава Николића и одлазећи градоначелник Kрагујевца, изгледа да је решио да се позабави „истражитељским радњама“. А кога ће или шта да истражује, и то за скоро три милиона динара из наших џепова, остаје само да се нагађа, јер Николић јуниор то није појаснио.

Овај потез још је чуднији с обзиром на то да Николић броји последње дане у главној градској фотељи!

У старом маниру

Град Kрагујевац је, наиме, месец пред истек Николићевог мандата потписао уговор с фирмама из Београда и Kрагујевца за услуге физичко-техничког обезбеђења. И то можда и не би било толико чудно да у спецификацији јавне набавке, која је недавно обелодањена на порталу јавних набавки, не пише: „Истражне услуге и услуге обезбеђења (осим услуга обезбеђења превозом у оклопљеним аутомобилима)“.

А Николићеве истражитељске радње, како је наведено у уговору потписаном 27. јула ове године, коштаће грађане Србије тачно 2.557.920 динара без ПДВ, односно око три милиона динара!

Буразерске комбинације

Иван Нинић, извршни директор Центра за владавину права, каже да услуге обезбеђења углавном служе за такозване буразерске комбинације, односно да се набацују пријатељима.

  • Таквим уговором Николић може да ангажује и лично обезбеђење или чак да унајми своје људе за разне послове – да му прибављају неке информације или да за њега обављају сличне послове. То неким функционерима служи и за поткусуривање, али и за ухлебљење својих људи – па ако Николић неког свог није успео да запосли, на тај начин му, макар на годину дана, колико траје уговор, обезбеђује посао и плату – објашњава Нинић за Kурир. Додаје и да нова градска власт и правобранилаштво могу да оборе овакав уговор, нарочито ако процене да је беспотребан и штетан.
  • С обзиром на то да је реч о Николићу, Томином сину, и не може бити другачије него да је то штетно. Сви знају за његове буразерске комбинације које су довеле до толике задужености Kрагујевца – каже Нинић.

Ућутао

Од Николића нисмо добили појашњење кога ће и како да истражује, као и зашто је ова необична набавка уговорена буквално пред истек његовог мандата, јер до закључења броја није одговарао на наше позиве.

Лудило мозга

ЕШАРПЕ, ОГЛЕДАЛЦА, ЦИПЕЛЕ…

л Иначе, Радомиру Николићу ово није прва бесмислена и беспотребна набавка на рачун пореских обвезника, о чему је Kурир и раније писао.

Он је тако у јануару ове године, иако је град који води у дуговима до гуше, спискао скоро 14 милиона динара за реконструкцију једне фонтане и њене „светлосне и водене ефекте у виду лаве, цвета и трубе“!

Две године раније почастио се са три нове лимузине, за које је потрошио готово 4,5 милиона динара, а широке руке, додуше опет о нашем трошку, био је и према својим службеницима, којима је набављао такозване поклоне пажње – ножеве, лупе, винске сетове, ешарпе, огледалца…

Пре три године, 2017, спровео је још чуднију јавну набавку – кожне ципеле за чак девет милиона динара.

Leave a Reply