Закон о слободи вјероисповијести, чије усвајање крајем децембра прошле године је произвело велику буру у Црној Гори, али и региону, подржава 20 одсто црногорских грађана, док њих 62 одсто не подржава овај закон. Када је у питању вјерско опредјељење црногорских грађана, њих 62 одсто се изјашњавају као вјерници Српске православне цркве, док њих 10,1 одсто иде у Црногорску православну цркву.

Ово су резултати истраживања које је спровела црногорска Инетеллигент цомуницатионс агенција, чији извршни директор, Бошко Коваћевић, за портал Volim Podgoricu појашњава да је истраживање спроведено на узорку од 1022 грађанина из 11 црногорских градова.

-Истраживање је рађено у интервалу од 08. до 15. јануара и обухватило је 1022 испитаника. Увјерени смо да су два важна параметра опредијелила одлуке грађана Црне Горе који су били обухваћени овим истраживањем. Први је свакако усвајање Закона о слободи вјероисповијести који је као такав произвео не само тензије у друштву, већ и поларизовао политичку сцену Црне Горе, али и региона, док је други разлог да смо и званично ушли у изборну годину, каже Ковачевић.

Додаје да је истраживање недвосмислено показало да је усвајањем Закона и свим друштвеним реакцијама Српске православне цркве и Митополије црногорско-приморске, као и политичких партија које су биле за и против његовог усвојења “дошло до хомогенизације националних мањина у Црној Гори, те су из тог разлога дати збирни резултати за странке албанске и бошњачке профилације”.

Када су политичке партије у питању, наводи, евидентан је пад подршке владајућој Демократској партији социјалиста, а разлоге свакако треба тражити у бројним аферама које су отворили домаћи и страни медији, али и контроверзни бизнисмен Душко Кнежевић. Међутим, како наводи Ковачевић, доминантан разлог свакако јесте усвајање Закона на којем су странке владајуће већине предвођене ДПС-ом инсистирале, упркос опонирању стручне јавности.

Према овом истраживању, најпопуларнији међу личностима у категорији политичара је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Од јавних личности ван црногорске политичке сцене, митополит Амфилохије је добио и највећу просјечну, те владике и чланови Епископског савјета Митополије Јоаникије Мићовић и Методије Остојић.

-Имајући у виду актуелни тренутак у Црној Гори, треба истаћи да је став оних који се противе Закону о слободи вјероисповијести еквивалентан броју оних који подржавају СПЦ, те да су они који подржавају имплементацију овог Закона у великој мањини. Истраживање је показало, такође, присуство великог броја апстинената, као и не мали број испитаника који нису били спремни да изнесу свој став, закључује Ковачевић.

На линку овде можете погледати комплетно истраживање.

Оставите Коментар