Према службеним статистичким подацима, Италија је 2018. године имала најнижу стопу наталитета у историји, док број странаца у земљи долази до 9 посто популације. Притом нису сасвим јасни критеријуми што то значи странац, јер већина статистичара другу генерацију имиграната већ не сматра странцима.

Италијанска статистичка агенција Истат објавила је да је број рођених у тој земљи 2018. године износио 438.747 деце, што је за 18.404 мање него претходне године, а то уједно представља најнижу стопу наталитета у историји те земље.

Парови имају све мање деце, само 1,32 деце по жени, а домаћинства такође широм земље постају све мања. Готово трећину домаћинстава у земљи чине самци, а само трећину породица са децом.

Италијанска популација такође је све старија у просеку, док је очекивано трајање живота за мушкарце 80,8 година, а за жене 85,2 година.

Са друге стране, страна популација у Италији никад није била већа и сад износи 5.255.503 особе, што је готово 9 посто популације. Притом наглашавамо да нису потпуно јасни критеријуми одлучивања ко све улази у ту категорију, тако да је реална сумња да особа страног порекла има далеко више.

Италијанска аналитичка институција ФареФутуро предвидела је тако да ће са обзиром на све споменуте факторе, те чињеницу да имиграцију чине већим делом муслимани, половина италијанске популације до 2100 бити муслимани то јест за само 80 година.

Истат је 2018. године предвидео да ће до 2065. године италијанска популација због ниске стопе наталитета бити смањена за 10 посто у односу на данас.

Оставите Коментар