Словенија, која је дуж границе с Хрватском развукла жичане баријере и поставила панеле под изговором борбе против илегалних миграција, бурно је реаговала на најаву италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија да би њих та суседна држава ускоро могла опасати жицом.

Од сутра би на терену требало да почну да делују заједничке италијанско-словеначке граничне патроле, иако још није готова формална процедура њиховог оснивања.

Ако почну с радом и ако се у року од три месеца покажу неуспешним и неефикасним, Италија ће поставити, како се то каже, техничке препреке на граници са Словенијом.

Италијански министар из десничарске странке Лига за север најавио је ту могућност у Тревиљу.

Градоначелник Горице Родолфо Зиберна реаговао је казавши да су техничке препреке недопустиве. Идеју је критиковала и италијанска чланица сената словеначког порекла Татјана Ројц, казавши да „смо напорно радили како бисмо срушили зидове у Европи, а сад градимо нове“, и како се чини да се део Словеније сматра сивом зоном, а не пуноправном чланицом ЕУ.

Стручњак за безбедност Марјан Миклавчич упозорио је да би Словенија могла да постане мигрантски хотспот, односно, џеп у којем би остали мигранти који желе на запад. У словеначком МУП-у о Салвинијевим плановима кажу да је реч о унутрашњополитичкој одлуци суверене државе, али и како су им Италијани до јуна вратили 126 илегалних миграната, што не представља знатно повећање у односу на исти период прошле године и на 108 странаца.

„Не можемо говорити о ескалацији проблема на граници“, казали су.

Словенија је незадовољна односом још једног суседа, Аустрије, која им је још у доба мигрантске кризе увела граничне контроле и тако суспендовала Шенген.

Оставите Коментар