У документацији Тужилаштва за борбу против организованог криминала у Скопљу наводно постоје делови снимљених разговора премијера са његовим братом, у којима се јасно чује да договарају куповину гласова пред тадашње изборе. Гласове је СДСМ плаћао 10 до 25 евра и то најчешће Ромима који живе у Струмици, тврди италијански лист „Ла Верита“

Зоран Заев, премијер Северне Македоније, куповао је гласове да би ушао у парламент, тврди новинар италијанског листа „Ла Верита“ Ларис Гајсер који је објавио и доказе о овом кривичном делу!

Гласачима је, како се наводи на сајту тог италијанског портала, нуђено 10 до 25 евра, а неки су приде добијали и грађевински материјал. У тексту који је објављен данас, наводи се и да су Заев и његови сарадници најчешће плаћали Роме из Струмице да гласају за СДСМ.

Лист пише, а преносе и македонски медији, да у постојећој документацији Тужилаштва за борбу против органзованог криминала у Скопљу, има и делова из снимљених разговора из којих се може закључити да је Заев, заједно са својим братом Вице Заевом, отворено разговарајући телефоном, управљао развијеном мрежом за куповину гласова, посебно од Рома који живе у Струмици.

  • Анализирани документи описују сценарио у којем су тадашњи лидер СДСМ-а и градоначелник Струмице, осумњичени за изборну превару, користили нерегуларна средства да би били изабрани у парламент, а Заев потом постао и премијер. Бирачима који су одлучили да сарађују плаћено је, за свако гласање, 10 до 25 евра, у две мењачнице које води један потпредседник и један његов колега. Једна од две мењачнице, „Даскал“, у власништву је Марјана Даскаловског, који је такође изабран у парламент заједно са Заевом и био је председник локалног огранка СДСМ-а – преноси македонски портал „Република онлине“ писање италинског листа, као и:
  • У случају да сума није била довољна да убеди грађане, наставили су да нуде грађевински материјал за изградњу кућа или повезивање домова са комуналном инфраструктуром. Човек који је био задужен за везу на тржишту или искључење из комуналне инфраструктуре, онај који је контролисао општинско особље, био је директор ЈП Комуналец (Струмица) Зоран Георгиев. Користећи службене ресурсе који су му били на располагању, претио је или казнио оне који су оклевали да сарађују у гласању и, наравно, награђивао друге. У Македонији је Георгиев познат по томе што је био шеф свих предизборних кампања Зорана Заева и по томе што је супруг судије у Струмици Лорета Георгиеве, која је за време доласка на власт Заева постала постала чланица Судског савета, институције која је имала задатак да га процесуира.

Поред тога, Судски савет има задатак и да контролише рад и ефикасност македонских судија. Главна тужитељка за организовани криминал и корупцију Вилма Русковска, на питања македонских медија о овом случају, рекла је да није процесуирала случај због недостатка кривичних доказа. Коментаришући дешавања у Македонији, настала објављивањем његове приче, новинар Ларис Гајсер рекао да главна тужитељка, иако је рекла да је потупала по предмету, није објаснила зашто случај одмах није затворен (ако већ није било доказа).

  • У разним деловима разговора постоје дијалози Вице Заева, што показује да је био у стању да строго контролише понашање читавих породица. У разговорима брат Зорана Заева захтева објашњења од саговорника због њихових супруга и деце која су се понашала противно интересима СДСМ-а, односно љути се што су они присуствовали скуповима супарничких партија. Сходно томе, постоје аудио снимци у којима је Заев, обавештен о гласању СДСМ-а, затражио моментално отпуштање целе породице, децу, возача, као и искључење појединих породица из локалне електроенергетске компаније у власништву аустријског ЕВН-а – преноси македонски портал, као и да иста документа показују да је цео систем гласања био заснован на сталној уцени, посебно на Ромима као делу становника Струмице.
  • Осумњичено злочиначко удружење под истрагом је олакшало своје крајње циљеве издавањем пречица за идентификацију, имајући у виду македонску бирократију, како би гласачи могли бити правовремено послати на бирачка места. Поред овог искуства из прошлости, ускоро ће уследити и превремени избори.

Видећемо да ли ће македонско тужилаштво наставити са истрагама и како ће се понашати државне институције – наводе медији.

Е. К.

Оставите Коментар