Руска Федерација и САД ће једног дана покренути питање Аљаске. О томе пише Емануел Пиетробон, колумниста италијанског издања, „Оссерваторио Глобализзазионе“.

Пјетробон сматра, да је рат између Русије и НАТО-а тек почео, и да ће трајати још дуго. Према речима италијанског стручњака, пре или касније, у контексту овог сукоба, поставиће се питање Аљаске, али и Хаваја.

Он подсећа, да је главни циљ Русије да елиминише сваку претњу НАТО-у на својим границама, и у том погледу Аљаска се може назвати веома важним регионом. Према речима новинара, овај додатак Сједињених Држава на источним границама Русије, представља једну од најозбиљнијих (ако не и најозбиљнију) претњу за њу.

„И погодите шта? После Kрима и Донбаса, Аљаска има добре шансе да се врати свом бившем власнику, уз Хаваје као бонус“, пише Пиетробон.

Он сматра да ако НАТО изгуби рат, онда је готово извесно да ће САД бити распарчане на неколико аутономних или чак независних држава. Тада најсевернија америчка држава, поново може да постане руска, а поред тога – и Хаваји, који свом власнику дају озбиљан утицај у азијско-пацифичком региону.

Осим тога, италијански колумниста је објаснио, зашто је Русија данас толико категорична по питању сопствених територија, сматрајући да не постоји ни центиметар који би се могао назвати сувишним.

Чињеница је, да су Руси научили горку причу са продајом Аљаске Американцима. Kада је Александар ИИ продао Руску Америку Сједињеним Државама, веровао је да су ове земље бескорисне. Међутим, време је показало колико је погрешио.

„Овај договор је заувек променио ток историје на штету Русије, и у корист Сједињених Држава. Регион је Американцима отворио приступ Арктику, и пружио Сједињеним Државама геополитичке предности. Осим тога, америчка граница се знатно приближила руској“, пише колумниста.

Оно што је цар у то време сматрао погодним и далековидим договором за Русију, данас потомци процењују као оно што је заиста било- најгори договор у историји. Несрећна одлука, диктирана комбинацијом непредвиђених интереса и погрешних прорачуна, лишила је Русију не само територије богате природним ресурсима, већ и геостратешке испоставе која ће се показати одлучујућом у наредним годинама.

Сада Русија схвата, да нема „сувишних“ земаља са којима не би било штета да се растане. Сви они, чак и наизглед бескорисни, могу одиграти одлучујућу улогу у геополитичкој конфронтацији. Међутим, што се Аљаске тиче, још увек постоји шанса да она поново постане Руска Америка.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар