Специјализовано тужилаштво Kосова данас је званично саопштило да је у петак на Kосову ухапсило Насима Харадинаја на основу налога за хапшење и довођење које је издао судија Специјализованих већа Kосова.

Раније истог дана ухапшен је Хисни Гуцати, шеф Удружења ветерана ОВK, након чега је пребачен у притворску јединицу Специјализованих већа Kосова у Хагу.

Обојица су ухапшена јер су у протеклих неколико недеља објављивали документацију о истрагама овог тужилаштва, а медијима су учинили доступним и податке о жртвама и сведоцима.

Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

Гуцати, а вероватно и Харадинај, биће процесуирани због кривичних дела против правосуђа, односно због застрашивања сведока, одмазде и повреде тајности поступка.

У складу са својим мандатом и законодавством Kосова, Мисија Европске уније за владавину права на Kосову (ЕУЛЕX) обезбедила је оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву у вези са овим хапшењима.

Kосовска полиција (KП) је такоде пружила оперативну подршку Специјализованом тужилаштву, наводи се у саопштењу.

Оставите Коментар