Због поновног почетка незаконитих радова на путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне зоне, реаговале су: адвокат Александра Марковић, која је морала да напусти своју родну Приштину 1999. године и Народна посланица у Скупштини Србије, из Ниша Јелена Жарић – Ковачевић.

“Одавно не верујем у бајке и знам да ће то остати само снови уколико се сами не изборимо за своју судбину, и даље не могу да разумем због чега ми је неко украо детињство, другове из школе, ливадицу на којој сам се играла и бакину кућу. Ускоро ћу докторирати”, каже Марковић и додаје:

“Школу и факултет сам завршила у неком другом граду, са неким другим другарима. Ни бакине куће више нема, прво су све покрали, чак и прозоре, а онда је спалили. Стан у коме сам рођена и одрасла, у коме сам се играла, сада могу да видим само кроз мусав прозор аутобуса када ми дозволе да ту прођем. Тако је и данас са изградњом магистралног пута Дечани – Плав у зони манастира Високи Дечани упркос недвосмисленој забрани градње путева кроз заштићене зоне. Градња пута кроз заштићену зону нанеће велику штету манастиру из 14. и Унесковом споменику културне баштине. Показује један врло неодговоран однос косовских институција према културној баштини, која је од непроцењиве вредности, тиме тзв. Приштинске власти показују не само да су уништили моје и многа детињства већ да имају јаку жељу да униште постојање једног народа у целини”, каже Александра и додаје:

“Желим да више ниједан Србин са Косова и Метохије не изгуби своје детињство и да више никада свој живот не гледа кроз стакло и да не страхује за постојање своје вере цркве и светиња.“ поручује Александра.

Једна од најактивнијих посланица у Скупштини Србије Јелена Жарић – Ковачевић каже:

„Последњи у низу напада и притисака на Србе је управо наставак изградње магистралног пута тик уз Манастир Високи Дечани. Подсетила бих да је у питању специјална заштићена зона, што говори да је у питању чиста провокација, а иза свега се крије само мржња према свему што је српско“, каже Ковачевић и додаје:

„Заштита српских светиња на Косову и Метохији је приоритет. Наша обавеза је да алармирамо не само домаћу, него и међународну јавност“, подвлачи Ковачевић.

„Имали смо прилике да чујемо да ће Влада Србије уз подршку Српске православне цркве формирати Специјални тим за заштиту светиња, односно хришћанске духовне баштине на просторима на којима живи српски народ, и да је председник Србије Александар Вучић изјавио да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом разговора који ће се десити у Бриселу. Као држава показали смо да се бавимо идентитетским питањима“, закључила је Ковачевић.

Оставите Коментар