Павле Булатовић, министар одбране СР Југославије, убијен је пре пуну 21 годину, а његов син Балша истиче да тај злочин није могао да организује било ко и да државе Црна Гора и Србија тону у мрак ако одговорне заједнички не могу или, што је још горе, неће да приведу правди. С друге стране, адвокат Тома Фила за Српски телеграф каже да иза убиства стоји тадашња власт у Црној Гори, односно Мило Ђукановић.

Балша Булатовић огласио се за портал црногорске државне ТВ.

 • Од времена смрти мог оца до данашњих дана скоро да нема председника владе и државе, министара и њихових министарстава који нису за приоритетни задатак обећавали откривање наручилаца и извршилаца злочиначког смакнућа Павлове главе. Тај и такав злочин није могао организовати било ко, па ми се чини да државе и Црна Гора и Србија тону у мрак ако одговорне заједнички не могу или, што је још горе, неће да приведу правди – рекао је Булатовић за портал РТЦГ.

ОТВАРАЊЕ АРХИВА

Kоментаришући да ли би отварање досијеа и архива црногорске службе безбедности (АНБ) помогло да се дође до нових информација о злочинима, као што је убиство бившег министра, Булатовић је рекао да његов отац није једини који је страдао од те још неименоване пушке.

 • Али не верујем да се убица не зна, не може открити. Тиме цела власт постаје саучесник злочина без казне. Сигуран сам да тај крвави рукопис стоји негде забележен и треба отворити тајанствене књиге и наћи страницу под којом је забележен – казао је Булатовић.

Он наводи да се породица надала да ће ћутањем више рећи о свему.

 • Давно је мој сада, нажалост, покојни стриц Ранко рекао да смо се надали да ћемо ћутањем више рећи, а то могу поновити и сада, после више од 20 година – додао је он.

Никола Шаиновић, потпредседник владе у којој је седео с Булатовићем, каже да је трагично страдали министар био његов пријатељ, да истрага није дала податке који воде ка извршиоцу и наручиоцу јер се очигледно радило о нарученом убиству.

 • Евидентно је да је професионалац то извршио, према начину на који је изведено. Мислим да никад не треба да станемо с истрагом и да се пут ка решењу налази у доброј сарадњи служби Србије и Црне Горе. Правда је спора, али достижна – казао је Шаиновић.

АШАНИНОВ БРАТ

Према речима адвоката Томе Филе, иза убиства некадашњег министра стоји Црна Гора.

 • Булатовић је био брат од тетке Дарка Ашанина (важио за јаког човека из подземља, прим. аут.), који је исто тако убијен. Према мом мишљењу, иза тога стоји Црна Гора, а не Србија. Мислим на државу Црну Гору и службе, то је морао да уради неко ко је близак Милу Ђукановићу јер, иначе, Србија би дошла до тога ко је то извршио. Очигледно је увезен неко – навео је Фила.

Булатовић је убијен 7. фебруара 2000. док је седео у ресторану ФK Рад у Београду. Био је министар унутрашњих послова Црне Горе, а ликвидиран је док је обављао дужност министра одбране савезне државе.

Шта се све помињало као мотив ликвидације

 • Трговина оружјем за време рата
 • Причало се да је Булатовић покушао да спречи махинације приликом набавке војне опреме
 • Сметао врху црногорске службе
 • Непосредно пред атентат причало се да је Милошевићу окренуо леђа, да је хтео да преговара са Хагом и припоји се опозицији
 • Терористички чин који је за циљ имао слабљење државе
 • Булатовић је наводно учествовао у градњи станова на Дедињу, па је ушао у сукобе с одређеним структурама

Leave a Reply