Финансијски експерт Владимир Ђукановић је говорећи о инфлацији у Америци која је и даље изнад осам посто рекао да то није добра вест ни за кога. Он је говорио и о томе колико ће ова економска криза трајати и како ће то утицати на обичног човека.

Ђукановић је радио у највећим банкама света, зову га и српски вук са „Вол Стрита. “ Више пута је претходном периоду упозоравао на околности са којима ће се суочити свет, а недавно је за медије поручио и како је у наредном периоду најпаметније чувати новац и не трошити много.
„Америка је избацила свој инфлациони број – 8,2 посто. То није добро. Као водећа економска сила врло је битно да ствари иду добро у Америци. Пре се говорило – кад америчка економија кине, сви се прехладе. Инфлација од 8,2 посто је много. Посебно што тај ЦПИ (Цонсумер Прице Индеx) који они мере не рачуна храну и енергенте унутар тога. Не мораш да будеш неки економиста да би сконтао да ситуација не ваља – рекао је сада Ђукановић и наставио:

 Дакле они у тај број не рачунају хране и енергенте а шта је сваком човеку суштински најбитније – цена хране и цена енергената. У августу је била 8,3 у септембру 8,2. То је и даље јак притисак. Америчка централна банка не диже довољно брзо референтну каматну стопу. Мораш да реагујеш брзо и агресивно. Оно што се дешавало 2007. и 2008. Американци су ту одмах изрокали 700 милијарди и решили проблем. За један викенд. Сада је нека друга екипа, другачији су лидери. Биће јако скупа зима“, рекао је Ђукановић.

Говорећи о кућном буџету Ђукановић каже да је први буџетски експерт кога је упознао била његова мајка.

Она је кад смо били клинци имала свеску једну у којој је узела 31 страницу и од сваке направила џепић у који је стављала паре за тај дан. Шта се тог дана не потроши иде у штек. И ми смо доста успешно живели на тај начин. Моји родитељи су били наставници физичког у основној школи. Поента је да свој животни стандард прилагодиш новонасталој ситуацији. То су сурове чињенице, мораш да смањиш изласке, мораш да смањиш потрошњу. Једноставно мораш да размишљаш шта и када купујеш. Што каже наш народ мораш да се стиснеш. Долазе таква времена. Чаробне формуле нема. Што си дисциплинованији око тог буџета то ћеш лакше пребродити овај период“, рекао је Ђукановић.

Ми производимо јако много хране. Види, данас сви уђемо у продавницу и хоћемо кило овога, кило онога и кукамо како је скупо. Изађи из продавнице, седи у кола иди 50 километара у неко село и тамо набави месо јефтијије. Тако се некад радило. Али сада сви хоће да само пређу улицу уђе у продавницу, или на пијацу и да онда још плати јефтино. То тако не може. Жалимо се на трговце, на маржу. Људи, нико не ради џабе. Нико теби неће усред Београда да донесе нешто на ноге и да то буде јефтино“, објаснио је Ђукановић.

Рате кредита ће неминовно расти

Према његовим речима неминовно је да ће каматне стопе ићи горе.
„Чим је оволика инфлација каматне стопе ће јако брзо доћи до 10, 11 или 12 посто. То ће се десити за неких шест месеци, евенутално до годину дана. Неко је узео кредит 100.000 евра са каматом од 1,5 посто. Он за годину дана треба да врати 1.500 евра камате што кад се подели на 12 месеци није много. Али замисли камата 12 посто. То је онда 12.000 евра само камате. То је једноставна математика али коју људи не узимају у обзир када позајмљују новац од банке. Зато сам свима говорио – тражите банку која ће вам дати фиксну каматну стопу. Скупље је то на почетку али је на дуже стазе боље и сигурније. Нема ризика. То ти је та рата кредита од почетка до краја одтплате. Али када је варијабилна и везана за ЕУРИБОР онда се она мења“, рекао је Ђукановић.
Истиче да банкари морају да имају већу одговорност према људима који долазе по позајмице.
„Говорио сам им да не могу да гурају пред људе само оно што је тренутно јефтиније. Морате људима да предочите све ризике“, рекао је Ђукановић.

Глобална рецесија – надолазећа опасност

Ђукановић саветује да грађани морају да имају неки штек новца јер, како каже, „не знамо колико ће ово геополитичко чудо да траје“.

„Од момента када седну за преговарачки сто, што није на видику, њима треба од три до шест месеци да се договоре. Овај рат утиче много на глобалну економију и то нико није очекивао. Нико није очекивао да ће овај сукоб имати толики ефекат на глобалну економију. Сетимо се ратова у Ираку, Сирији… ко је осетио тај рат? А овај рат сви осећају – од Волстрита и Кине, до Бразила и Русије. Прича се о глобалној рецесији. Ако БДП падне на глобалном нивоу то ће бити јако лоше“, рекао је Ђукановић.
На питање колико ће нам требати да се опоравимо када рат стане, он наглашава:
„Понављам њима треба од три до шест месеци да се договоре ако данас седну за преговарачки сто. После тога треба нам још једно годину дана да се опоравимо. Дакле рачунајте на минимум две године све укупно.“

Оставите Коментар