Прва група држављана Авганистана, око 100 људи, која је напустила своју земљу након што су талибани преузели контролу, допутовала је на Косово и Метохију.

Превезени су авионом америчког ваздухопловства. Председница тзв. Косова Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет стигли су на међународни аеродром у Приштини како би дочекали држављане Авганистана, преноси КоССев.

На аеродрому је виђено и неколико аутобуса Косовских безбедносних снага који ће превозити Авганистанце. Влада тзв. Косова је рекла да ће привремено примити око 2.000 Авганистанаца, који су радили са снагама САД и НАТО или са страним организацијама.

Власти тзв. Косова саопштиле су да ће према закону Авганистанцима бити понуђено привремено склониште до годину дана.

Близу 500 Авганистанаца који су побегли из Кабула већ су стигли у Албанију. Албанија је саопштила да може да прими до 4.000 Авганистанаца.

Сједињене Државе и друге земље такође појачавају напоре да евакуишу авганистанске грађане и њихове држављане са аеродрома у Кабулу. Како се приближава рок НАТО-а за повлачење трупа из Авганистана 31. августа, неколико држава НАТО-а, укључујуц́и Француску, објавиле су да су мисије евакуације завршене.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар