Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да је та политичка опција победила у свих десет општина са већински српским становништвом, а да је њихов кандидат за градоначелника Северне Митровице Милан Радојевић освојио „више од 10.776 гласова“.

Он је на конференцији за штампу након данашњих локалних избора, казао да је српски народ показао „снагу, јединство и слогу“, али и да ће наставити да инситирају на успостављању Заједнице српских општина.

„Боримо се за ЗСО, уколико не буде (било) ЗСО, неће бити ни косовских институција… (Српски народ) је послушао позив Српске листе и председника Србије Александра Вучића“, навео је Ракић.

Он је додао да су подаци за Северну Митровицу коначни, да су у осталим локалним самоуправама они прелиминарни, али да је по њима представник Листе у Грачаници Љиљана Шубарић освојила „четири пута више гласова од противкандидата“.

На Kосову су одржани локални избори, на којима су бирани председници општина и одборници скупштина у 38 општина, међу којима је десет са српском већином.

На основу доступних информација из Централне изборне комисије (ЦИK), до 19 сати на изборима је гласало око 43 одсто уписаних бирача. Највећа излазност била је управо на северу Kосова, где је гласало више од 60 одсто бирача.

Премјер тзв. Kосова, Албин Kурти, закључан је у канцеларијама и није се појавио се пред новинарима, иако су га они чекали неколико сати на изјаву у вези са најновијим информацијама о локалним изборима на Kосову и Метохији.

Оставите Коментар