Државни врх Савезне Републике Југославије проценио је уочи бомбардовања 1999. године да би се у случају десанта НАТО снага на црногорску обалу тамошње политичко руководство на челу са председником Милом Ђукановићем и његов комплетан полицијски апарат ставили на располагање западним агресорима!

То је недавно потврдио и бивши начелник Генералштаба ВЈ и командант Треће армије током НАТО бомбардовања 1999. Небојша Павковић који је саопштио да је МУП Црне Горе чак имао планове да нападне Војску Југославије.

  • МУП Црне Горе имао је планове напада на припаднике Војске Југославије, на њихове станове и на њихове породице – истакао је Павковић који служи затворску казну у Финској према пресуди Хашког трибунала.

Павковић је додао да је из тог разлога, недуго пошто је почело бомбардовање, формиран Седми батаљон Војске Југославије који је добио специјалан задатак да пази на потезе МУП-а Црне Горе. Припадници Војске Југославије и црногорске полиције лојалне Ђукановићу су се због тога малтене три месеца гледали преко нишана у изузетно запаљивој атмосфери.

Влада Црне Горе на челу са Ђукановићевим сатрапом Филипом Вујановићем је подсећања ради чак одбила да прихвати ратно стање које је Београд прогласио са НАТО пактом.

Не треба заборавити ни то да званична Подгорица ниједном за 78 дана бесомучног напада на СРЈ није употребила термин НАТО агресија већ је бомбардовање све време називала НАТО интервенцијом.

Црна Гора при томе током бомбардовања уопште није доживела већа разарања иако су неки од првих НАТО пројектила пали на војни аеродром Голубовци и касарну у Даниловграду.

А треба рећи и да је прва жртва НАТО агресије на територији Црне Горе био војник Саша Стојић из Београда.