Сраман потез црногорског премијера – покренуо смену министра правде и људских права Владимира Лепосавића због изјаве да се „у Сребреници није догодио геноцид“

Црногорски премијер Здравко Kривокапић наставио је да продубљује политичку кризу у земљи, хрлећи ка једном циљу – избацивање Срба са свих кључних државних функција.

Раскол са Демократским фронтом (ДФ), који му је и омогућио да заседне у премијерску фотељу, више не може да се сакрије, а тензије је заоштрио одлуком да разреши министра правде и људских права Владимира Лепосавића, због изјаве да се “у Сребреници није догодио геноцид”. Ова одлука уследила је након реакције амбасада САД и Велике Британије, које су од Kривокапића захтевале да се огради од изјаве Лепосавића.

ПОKРЕНУО ПРОЦЕДУРУ

Kривокапић је саопштио да је покренуо процедуру опозива министра Лепосавића, као и да је спреман да поднесе оставку ако актуелна влада не ради добро.

Подсетимо, Лепосавић је рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида када то буде, како је рекао, недвосмислено утврђено.

– Хашки трибунал је компромитован, јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Kосову – поручио је Лепосавић, а међународна заједница је оштро осудила његову изјаву.

Он је навео и да је у међувремену Хашки трибунал изгубио легитимитет.

Kривокапић је током ванредног обраћања истакао да су Лепосавићу “прогледали кроз прсте” када је у питању био иступ у вези са Законом о амнестији и околности око усвајања тужилачких закона.

– Изјава је остала на истом тону и нисам себи могао допустити тај луксуз, него сам реаговао у име Владе Црне Горе и рекао оно што је чињеница. Тражио сам оставку Лепосавића, јер сматрам да је то најбољи начин да личним чином покажемо своју одговорност – рекао је Kривокапић у ванредном обраћању медијима.

То је, истиче, урадио желећи да заштити интегритет ове владе.

– Пошто је Лепосавић остао доследан свом ставу, донео сам тешку одлуку – предлог о разрешењу члана Владе, у овом случају министра Лепосавића. Он је човек ретке интлигенције и изузетног познавања права. Да је то урадио министар пољопривреде, ја бих рекао урадио је из незнања. Али он је министар правде и људских и мањинских права. За тај ниво компетенције је недопустиво да министар правде износи своје приватне ставове –предочио је Kривокапић.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је углед Црне Горе као земље која иде ка Европкој унији (ЕУ), угрожен изјавом о Сребреници коју је дао министар Владимир Лепосавић.

Лепосавић је, на седници Скупштине Црне Горе 26. марта, релативизовао одлуку Међународног суда за ратне злочине о геноциду у Сребреници, наводећи да је она базирана на ставу Хашког трибунала који је, како је рекао, компромитован, јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Kосову. Међународна заједница је оштро осудила његову изјаву.

АНТИСРПСKА ПОЛИТИKА

Министар унутрашњих послова Александар Вулин реаговао је на најновију одлуку премијера Црне Горе Здравка Kривокапића.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Премијер Kривокапић је још једном показао да му није нимало стало до тога шта мисле и осећају и Срби и Србија. И добро што је то урадио, поруку смо разумели, по њој ћемо и поступати. Показао је да му није стало до Срба. Не би ме чудило да у антисрпској политици потражи подршку Мила Ђукановића. Они који мрзе Србе се увек препознају и на крају нађу заједнички језик – рекао је министар Вулин и додао да они који мрзе Србе увек нађу заједнички језик.

ДЕМОKРАТСKИ ФРОНТ: НЕЋЕМО ТО ПОДРЖАТИ

Демократски фронт (ДФ) нец́е подржати разрешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавиц́а, саопштио је председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандиц́ након састанка лидера парламентарне већине.

– ДФ је подржао Владу 4. децембра. Та влада је имала нашу подршку. ДФ ц́е следити вољу гласача. Мислимо да није добро да се расправља између министра Лепосавиц́а и премијера – истакао је Мандиц́ на конференцији за медије у Скупштини и најавио нови састанак о овом питању.

НЕ МОЖЕ

Министар Лепосавић има обавезу да врши своје уставне и законске надлежности до одлуке Скупштине по предлогу председника Владе, изјавио је протојереј ставрофор Велибор Џомић.

– Председник Владе, а ни Влада немају уставно право да бирају и разрешавају министре, него је то надлежност Скупштине. Министре, вршите своју дужност – рекао је Џомић.

ИЗДАО АМФИЛОХИЈА

Грађани Црне Горе оштро су реаговали на најаву Kривокапића да планира да разреши дужности министра Лепосавића због изјаве о Сребреници, а многи наводе да је овим потезом премијер издао покојног митрополита Амфилохија Радовића. Многи оцењују да је ово крај владе Здравка Kривокапића и да је премијер “поломио грану на којој је седео”.

– Ђеде, извини због свега… Лоши смо – један је од коментара на Фејсбуку.

Пише: Марија Р. Илић

Оставите Коментар