Милитантни британски хришћански активиста, десничар-патриота, опсесија Маринике Тепић…

Све је ово Џим Даусон, зависно од тога ко о њему говори.

Протеклих дана боравио је у Београду као гост Мише Вацића, који је био председнички кандидат на минулим изборима. Српски телеграф је у разговору с Даусоном покушао да открије шта је од свега онога што се о њему прича тачно.

Даусон је четири деценије активан, не само на британској политичкој сцени већ и широм планете, а магазин Тајмс га је назвао невидљивим човеком британске деснице.

Шира српска јавност за њега је чула када је 2017. Мариника Тепић, тада посланица у парламенту, тражила одговоре о деловању Даусона у Србији и његовим посетама нашој земљи.

Зато је наше прво питање за Даусона било да ли је упознао Тепићеву.

Не, нисам имао прилику да је упознам. Она је говорила неке заиста лоше ствари, готово луде ствари о мени у парламенту. Неко је овде потпуно у криву. Не знам чије су они играчке, да ли Сорошеве, али немам појма због чега верује у све те лоше ствари које прича о мени.

На Твитеру сте написали да сте патриота, антикомуниста, антинациста, специјалиста за политички маркетинг, верник, поштовалац Исуса Христа. Kо сте ви заправо?

  • Не волим комунизам, не волим нацисте, мој отац се борио у Другом светском рату против нациста, не схватам ни Британце ни Србе који подржавају нацисте. Мислим да морамо да се вратимо вери и да је ту решење свих наших проблема. Док то не урадимо, лудило ће се наставити. Долазим из радничке класе и кад си патриота, испада да је то неки прљав посао, а није. Бити патриота је часна ствар.

Kако видите српску политику?

  • Вучић је јако спретан, веома интелигентан и веома много зна. Много више него што то људи могу да претпоставе. Он је сада под невероватним притиском ЕУ и Америке. С обзиром на ситуацију у Европи, рат у Украјини и односе с Русијом, председник Вучић даје веома одмерене и паметне изјаве. Не познајем га лично и не покушавам да зарадим неке поене, али мислим да је јако спретан и вешт политичар. Он много добро разуме положај Србије и шта можете да урадите.

Говорите о притисцима Запада. Хоће ли Србија морати да одлучи на коју ће страну?

  • Србија неће морати ништа да одлучи. Запад ће сам то учинити, рећи ће или сте за нас и нападате Русију с нама или сте против нас. Знам и верујем да је ово што вам говорим истина и да ће се за пет или 10 година показати да сам био у праву. Запад пропада, не зато што ја тако кажем, већ су то очигледне неминовности. Останите јаки пет година и видећете. Преживели сте ви многе нападе гледајући уназад. Турци вам нису могли ништа, Хабзбурговци такође, Немци вас нису уништили, НАТО такође, тако да, молим вас, Запад пропада. Издржите још мало.

Актуелна тема је рат у Украјини. Путин је започео агресију на једну суверену земљу.

  • Американци и Британци провоцирају овај рат, финансирају овај рат и промовишу га. Нисам никада срео Путина, али сам свестан да су многи људи, а ту убрајам и себе, просто хипнотисани Путином. Искрено, нисам ја велики Рус нити сам њихов фан, не. Нисам. Ја сам западњак, ја сам Британац. Да ли мислим да је Путин беспрекоран у свему, не. Апсолутно не. Али ако поредимо Путина и Бориса Џонсона или Џоа Бајдена, огромне су разлике.

Трамп ми није купио кућу у Шпанији
Писало се да вам је Трамп купио кућу у Шпанији?

  • Трамп ми никада није дао ниједан пени. Тачно је да имам кућу у Шпанији, али ја је поседујем већ 20 година и то у време док се он бавио потпуно другим стварима, није тада био председник. Не, никада ми ништа Трамп није дао, никада нисам разговарао с њим. Ни од Путина ни од Трампа никад ништа нисам добио.

Био сам за Брегзит, нама су други из ЕУ узимали новац
Шта мислите о Брегзиту?

  • Ја сам се залагао за Брегзит. Ми смо Британци, не треба нам ни Француска ни Румунија ни Пољска ни остале европске земље. Они нама не требају, ми требамо њима. Ми увек дајемо новац за њих, никад нам се тај новац не враћа, зашто бисмо желели такав однос.

Оставите Коментар