У ноћи између четвртка и петка у центру Клине запаљена је кућа Драга Конића. Према речима Божидара Шарковића председника Привременог органа општине Клина у тренутку пожара у кући није било никога јер је власник куће преминуо и у њој не живи нико дужи временски период што указује да је пожар подметнут.

  • Иако су полицијске и ватрогасне јединице изашле на терен и пожар је угашен око три сата после поноћи, ватра која је однела кровну конструкцију узнемирила је шесточлану породицу Пешић која живи у близини односно Александра и Весну Пешић са четворо деце – истиче Шарковић уверен да је поменут атак на имовину Срба у Клини реакција на говор председника Александра Вучића да Србе на Космету треба заштитити.

 Фото: Д.З.

Наиме, он додаје да су повратници који само желе да остану да живе у својим домовима годинама изложени нападима на своју имовину али и животе као и да су у потпуности незаштићени.Иако полиција после инцидента изађе на увиђај сви ти напади по правилу остану нерешени а починиоци непронађени.

Атак на српску имовину у Клини у којој је до 1999. године живело више од 8000 Срба док их сада има свега пар стотина, најоштирје је осудио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. У саопштењу за јавност Ђурић истиче да изазивање пожара на кући повратика има за циљ а застрашивање малобројних Срба који су остали да живе у том граду и околним селима.

  • Свет треба да чује да се две деценије од окончања сукоба на Косову и Метохији српске куће и даље пале, и да пошаст мржње и екстремизма у нашој јужној покрајини није сузбијена – наводи се у саопштењу за јавност директора Канцеларије за Ким и додаје да је јасно да у овом, као ни у претходним случајевима уништавања српске имовине у Клини, није дошло до самозапаљивања.

ДЕСЕТ ПАЉЕВИНА ЗА ГОДИНА ДАНА

У саопштењу за јавност , Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ подсећа да је у протеклих годину дана само на подручју општине Клина забележено десетак паљевина српских кућа и других напада на српску имовину, што сведочи да је реч, не о спонтаним деликтима појединаца, већ о осмишљеном злочиначком сценарију. Он је апеловао на све албанске политичке чиниоце да не користе предизборну кампању у Покрајини за упућивање порука мржње и подстицање напада на Србе и њихову имовину, јер су, како наводи, мир и суживот од виталног интереса за будућност оба народа.

Leave a Reply