Четири католичке црквеизгореле су у западној Канади само прошле недеље на подручју на ком живи аутохтоно индијанско становништво.

Ватра је захватила цркву св. Ане и цркве Чопака у Британској Колумбији у само сат времена размака.

Полиција је известила како су обе грађевине потпуно уништене, а оба пожара третирају се као ‘сумњива’.

Наиме, протеклог понедељка још две цркве у покрајини уништене су у пожару, након обележавања Националног дана домородачких народа.

– Истрага о новим као и претходним пожарима је у току, али још нитко није ухапшен ни оптужен – рекао је наредник Џејсон Бајда.

Уништавање цркви догодило се након што је аутохтоно племе прошле недеље објавило откриће нових 750 неименованих гробова на месту некадашњег интерната, чиме је разоткривен делић агоније коју су пролазила деца аутохтоног становништва у католичким школама за асимилацију.

Аутохтоне групе поднеле су захтев да се тражи још гробова у осталим деловима земље, преноси Би-Би-Си.

Један од челних људи једног од индијанских племена, Кит Кроу, рекао је за медије како је рано јутрос примио позив у којем му је речено да је Чопака црква запаљена.

– Љут сам. Не видим да ишта позитивно може изаћи из овога и биће гадно – рекао је.

Бројни чланови католичке цркве врло су узрујани због ових паљења, додао је.

Прошлог месеца су пронађени први посмртни остаци 215 деце у сличној школи интернатског типа у Британској Колумбији која је била под влашћу Римокатоличке цркве од 1890. године, а затворена је 1978. године.

У четвртак је је једна група објавила да је откривен укупно 751, углавном дечји, гроб. Ова школа је такође била под влашћу Римокатоличке цркве.

У периоду од 1863. до 1998. године више од 150.000 деце аутохтоног становништва одузето је њиховим породицама и смештено у школе широм Канаде.

Деци често није било допуштено да говоре својим језиком и да се баве својом културом, а многа су малтретирана и злостављана.

Године 2008. године основана је комисија која је открила је да се велики број аутохтоне деце никада није вратио у своје матичне заједнице. Званични извештај комисије каже да је та пракса представљала културни геноцид.

Оставите Коментар