Осморица инструктора Горске службе спасавања Србије приведена су у недељу увече на Косову и Метохији, приликом повратка са Брезовице, након што су на тој планини у општини Штрпце спровели тродневну обуку спасавања из лавина, речено је Танјугу у Канцеларији за Косово и Метохију.

Како наводе у Канцеларији, хапшење су извршили припадници специјалне косовске полицијске јединице РОСУ, а у инструкторе су приликом привођења и претреса возила били све време уперене дуге цеви.

Приведене су особе које су се налазиле у брендираном возилу Горске службе спасавања Србије, док је полиција остале инструкторе, који су се налазили у три приватна возила, само претресла, а онда пустила да наставе пут.

Приведени инструктори су пуштени након краћег задржавања у полицијској станици у Урошевцу, где им је узета изјава и речено да не могу да се крећу „страном државом“ у брендираном возилу институције Србије.

Иначе, инструктори су тим комбијем ишли и до сада на КиМ и нису имали проблема, и ово је први пут да су се сусрели са оваквом врстом непријатности, што им је несхватљиво, јер су на Брезовици били како би спроводили обуку за спасавање људских живота, кажу у Канцеларији за КиМ.

Комби Горске службе је, како се наводи, на Косово и Метохију ушао сасвим регуларно, преко административног прелаза Јариње, након детаљног прегледа и пописивања опреме, и нико од полицајаца на административном прелазу није наговестио да би могло бити било каквих проблема.

У Канцеларији за КиМ за Танјуг кажу да Горска служба спасавања Србије није прекршила ниједан пропис или договор о слободи кретања, и да је у овом случају реч о прекомерној употреби силе и ничим изазваном малтретирању припадника Горске службе, о чему ће бити обавештене све релевантне међународне институције.

„Овакво поступање према групи спасилаца још једна је потврда решености Приштине да настави путем ескалације и затварања врата дијалогу. Ово је најогољенија демонстрација силе која за циљ има застрашивање Срба на Косову и Метохији“, речено је у Канцеларији за КиМ.

--