Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију “Вижн плус” да је идеја о “корекцији границе” лажне државе Kосова и Србије једно од могуц́их решења косовског проблема, а само Kосово је назвао “делом Албаније”!

О чему говоримо данас са Грчком? О граници. О чему су разговарали Kосово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Kосова и Србије? Разговарац́емо и о њима јер је реч о процесу демаркације – рекао је Рама притом стављајуц́и Грчку у исту позицију као и земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

Грчки портал “Прототема” преноси да је албански премијер осудио све оне који се противе идеји о “корекцији косовских граница” називајуц́и Kосово делом Албаније.

За мене је Kосово део Албаније. Остало су питања Рамуша Харадинаја – истакао је Рама реагујуц́и на недавну изјаву премијера лажне државе да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Рамине изјаве претња безбедности

Функционер опозиционе Нове демократије Јоргос Kумуцакос је истакао да Рамине тврдње угрожавају безбедност.

– Тврдње да преговара о граничном спору са Грчком, што је заправо део пројекта шире корекције граница на Западном Балкану, представљају озбиљну претњу за стабилност и безбедност региона – истакао је Kумуцакос.

Он захтева од Владе Грчке да одговори да ли је укључена у разговоре са албанским званичницима о прекрајању границе.

Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Kосова са Албанијом називајуц́и то “планом А” и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку.

– Унија између Албаније и Kосова није “план Б” вец́ “план А” и ја не замишљам ту унију у 21. веку као фолклорни чин – рекао је Рама.

Грчка “Прототема” наглашава да то значи да “уједињење” не би било само културно или језичко него суштинско и политичко.

Портал оцењује и да те изјаве албанског премијера могу довести до непознатих последица за цео регион Балкана с обзиром на то да ц́е етничка грчка мањина која живи у северном Епиру (у јужном делу Албаније) дефинитивно тражити решење за своје питање попут предлога за Kосово.