ВЛАДИМИР Путин је у разговору са групом младих предузетника упоредио своју Русију са Русијом Петра Великог.

Прво им је рекао да је улога модерне Русије да „врати и ојача“ национални суверенитет и територије.

„Само што сам био на изложби посвећеној Петру I. Готово да се ништа није променило… Петар је Северни рат водио 21 годину. Неки би могли рећи да је у том ратовању са Шведском настојао да јој нешто откине. Али, он никоме ништа није откидао, он је враћао наше. Када је основао Санкт Петербург – ниједна држава Европе није признала његову престоницу. Тврдиле су да је то територија Шведске. А тамо су од памтивека, заједно са Угрофинским народима, живели Словени. Та територија је била под контролом руске државе. Зашто је ишао тамо? Да би враћао. И да би учвршћивао државу“.

Још је индикативније ово што је рекао у наставку:

„Очигледно је да је и нама пало у део да враћамо и да учевшћујемо. А ако пођемо од ових базних чињеница које чине основу нашег постојања, сигурно ћемо успети да решимо задатке који су пред нама“.

Руски лидер је у овом контексту упозорио:

„Сваки народ, свака етничка група мора да обезбеди свој суверенитет. Не постоји средина: или је држава суверена, или је колонија, како год се колоније звале”.

Путин је уверен да колонијалне земље немају перспективу:

„Ако држава или група земаља није у стању да доноси суверене одлуке, она је већ у одређеној мери колонија, а колонија нема историјску перспективу нити шансу да опстане у овако тешкој геополитичкој борби“.

Оставите Коментар