Хрватски језик добио је три нове речи – запозорје, ознак и биљешкиња, одлучили су језикословци, књижевници и научни сарадници часописа „Језик“, а творцима нових појмова додељена је награда „Др Иван Шретер“, јавио је ХРТ.

Од 100 нових речи, које је на конкурс пријавило педесетак аутора, запозорје је проглашено најбољом новом хрватском речју, а замењује енглеску реч „бацкстаге“ која досад није имала адекватан назив на хрватском језику који означава простор иза позорнице.

Ауторка те речи је Лидија Стевић Бркић, професорка хрватског језика из Винковаца.

Амбасадор Хрватске у Израелу Драго Штамбук осмислио је реч ознак која ће у хрватском језику означавати оно што у енглеском представља реч „бранд“ која се укоренила и у хрватском језику.

Такође, професорка хрватског језика Кармен Лешина из Сплита није била задовољна термином „јавна бележница“, па је осмислила реч белешкиња, која означава жену запослену на послу јавног бележника.

Најуспешнија нова реч у хрватском језику, која је победила на првом конкурсу је успорник и замена је за лежећег полицајца, док је реч затипак заменила реч типфелер.