Историјском победом опозиције на парламентарним изборима догодили су се тектонски поремећаји на политичком тлу Црне Горе, међутим, далеко од тога да је ударен снажан замајац за опоравак разорене привреде, борбе против криминала и корупције и свеопштег негативног наслеђа које је оставио бивши режим иза себе.

Црна Гора је ушла у нову епоху политичке нестабилности одмах након што је премијер Кривокапић маргинализовао представнике парламентарне већине на челу са Демократским фронтом, инсистирајући на концепту тзв. „експертске Владе“, чиме је прекршио основно начело парламентарне демократије према којем се из редова изабраних представника народа конституишу органи извршне власти.

Штавише, Кривокапић је отишао корак даље, истичићи у саопштењу од 3. новембра да ће рад Владе бити ограничен на 200 дана до годину, колико је процењено од стране премијера да треба за реформу сектора важних за организацију фер и слободних избора:

“Влада ће имати 12 министарстава и то за мене има симболику 12 апостола о којима нас је стално подучавао наш митрополит (Амфилохије). Ми желимо да дамо жртву како би Црна Гора била другачија, била право мјесто за живот наших потомака, да не бјеже са ових простора, него да овдје, у овом предивном амбијенту градимо заједничку будућност“, казао је својевремено Кривокапић.

У међувремену, велики број питања остао је нерешен. На свеопште незадовољство огромне већине грађана Црне Горе, Темељни уговор са Српском православном црквом још увек није потписан, није заказан термин одржавања Пописа, резултати у борби против криминала су крајње симболични, док је министар правде, људских и мањинских права др Владимир Лепосавић смењен због изјаве о Сребреници.

Вучуровић: Народ 30. августа није гласао за ово што раде Кривокапић и Бечић

„Нажалост, највише захваљујући Здравку Кривокапићу, али и још неким ,,експертима“, тешко су изневјерена очекивања народа који је побиједио 30. августа, изгубљено је огромно вријеме, а Црна Гора увучена у тешку кризу“, истакао је у изјави за ИН4С посланик Демократског фронта Јован Јоле Вучуровић.

Он сматра да је народ који је донео победу очекивао да ће након тридесет година диктатуре кренути демонтажа бившег режима, обрачун са криминалом, борба против корупције, економски опоравак, чишћење бирачког списка, да ће се потписати темељни споразум са СПЦ…

„Ништа од тога – криминалци, кланови, тајкуни, носиоци корупције из ДПС и њихове слуге из тужилаштва и судства, прва фамилија, друга фамилија, сви су и даље у својим пословима, нетакнути, као и прије 30. августа. Ескпертска влада се показала као промашај, на шта смо упозоравали од почетка. Предсједник владе сада нема подршку коалиције на чијем челу је био, јер је окренуо леђа политици коју је заступао на изборима, али је уточиште пронашао код Алексе Бечића и сада се мора констатовати та помало шизофрена ситуација. То би било као да Стеван Катић остане без подршке своје странке у Херцег Новом, а да га остали подржавају и спречавају његову смјену. Подсјећамо да је мјесецима, као неко правило, протурана прича како је наша коалиција дала премијера, Демократе предсједника скупштине, а УРА потпредсједника владе и да смо сви добили ,,своје“. Е сад, пошто највећи дио парламентарне већине не подржава премијера, онда је ред да видимо на чему смо. Народ је очекивао – ДИСКОНТИНУИТЕТ са политиком ДПС, а ми гледамо НАСТАВАК политике ДПС„, поручио је Вучуровић.

И од почетка је било тако већ од онога фантомског споразума који су потписали Кривокапић, Бечић и Абазовић, а који је у ствари био њихово чврсто обећање неким центрима моћи ван и у Црној Гори да неће дирати ,,вриједности“ политике ДПС-а, коју смо срушили 30. августа, каже Вучуровић и додаје:

„И пошто су одлучили да воде политику по угледу на Мила Ђукановића, онда је логично да им се десило ово што се сад дешава – завршили су у антисрпству и, као и Ђукановић, свакодневно оптужују Србију за све. Е ту, у антисрпству, су сад идеолошки заглављени Здравко Кривокапић и Алекса Бечић, и заборављају да се на садашњим позицијама налазе захваљујући српском народу, док са ДПС, УРА, СД, БС доносе одлуке које су директно окренуте против Срба, Србије, Републике Српске. Уколико наставе овим путем, Кривокапић и Бечић ће бити озбиљни кандидати за лидера Патриотско-комитског савеза. У коначном, овакви неуспјеси владе су се могли очекивати и због тога што њу у великом проценту чине људи који никада нијесу били дио опозиционе борбе, већ су управо припадали политици ДПС. И на то смо упозоравали, јер је и политичким лаицима јасно да владу морају да чине они које су бирали грађани, а не неки авантуристи који климају на миг из неке амбасаде или медија„, закључио је Вучуровић у изјави за ИН4С.

СНП: У наредном периоду ћемо одлучити да ли ћемо ову Владу послати у прошлост

Одговор на питање како је радила Влада, којој је указано поверење пре две стотине дана, садржана је у актуелним дешавањима у држави у последње време, истичу из СНП-а за ИН4С.

„Конкретно, СНП је задовољна радом неких министарстава, неких не. Сматрамо да је неопходно зауставити сва препуцавања око питања која нису од виталног значаја за и само Црну Гору и окренути се решавању економских проблема за добробит грађана Црне Горе. Ситуација је веома тешка, али надамо се да ћемо наћи решење за то и то врло брзо“, истакли су из СНП-а.

Они поручују да се бивши режим трпео преко 20 година и коначно је послат у прошлост.

„Да ли је и слање ове “Владе од 200 дана у прошлост” решење, знаћемо у наредном периоду, када се обаве сви неопходни разговори и договори између странака парламентарне већине, на чему СНП инсистира од почетка„, закључили су из Социјалистичке народне партије за ИН4С.

Оставите Коментар