Румунска војска укључила се у борбу против ширења корона вируса за европске прилике несвакидашњим средством – пројектовањем преносивих изолационих капсула за прву помоћ и транспорт оболелих без опасности од ширења заразе.

Представници румунског Министарства одбране преузели су 27. марта и 3. априла прве две испоруке од по 30 капсула Биоевак (BIOEVAC). Румунија је прва земља Балкана која реализује технички напредан пројекат овакве врсте.

Од домаћег произвођача наручено је 100 капсула које ће осим у војсци бити дистрибуиране и коришћене по болницама широм земље, како би се спречило убрзано ширење заразе.

Након пријема прве серије биће спроведено убрзано тестирање и оцењивање како би се прешло на серијску производњу.

Према званичним подацима, у Румунији је ширење заразе појачено па се сада тај вирус шири по стопи од око 250 људи дневно, због чега је улога изолационих капсула потенцијално веома велика.

Капсуле представљају изолациону комору на носилима за једну особу са системом за вентилацију са негативним притиском што спречава ширење заразе на околину.

Реч је о домаћем пројекту који су развили стручњаци румунске војске за атомско хемијско биолошку заштиту са компанијом Стимпекс (Stimpex).

Предност капсула је што могу да се користе за транспорт особа контаминираних веома заразним биолошким агенсима до места где ће им бити пружена медицинска помоћ, уз знатно смањени ризик од ширења заразе. Због тога је та опрема занимљива и за стриктно војну намену.

Капсуле су развијене као одговор на захтеве домаћих болница јер су прва искуства показала да се корона вирус шири знатно брже и лакше од грипа а расположива производња класичних средстава заштите не задовољава потребе целокупног становништва.

Индустријски најразвијеније земља света годинама раде на развијању таквих уређаја за случај атомских, биолошких и хемијских несрећа, ратова или зараза. У жижу светске јавности доспели су током избијања епидемије еболе 2014. године.

Међу водећим светским произвођачима су Кина, САД, Израел и Француска, којима се сада придружује и Румунија.

Поред капсула румунска војска је у борби против корона вируса у и на друге начине. До сада су оружане снаге те земље ангажовале 1.743 војника и око 500 возила распоређених не само у Букурешту него и широм Румуније.

Они су ангажовани на достави хране угроженим категоријама становништва и контроли граничних прелаза заједно са Жандармеријом. Војска је такође задужена за подизање привремених и пољских болница, медицинску евакуацију заражених и транспорт неопходне опреме ваздушним путем у свом аранжману и кроз програме НАТО и ЕУ.

Румунска морнарица оформила је привремену болницу са 55 лежајева за тријажу и изолацију заражених од корона вируса на локацији главног терена фудбалског стадиона у Констанци, граду на којем утакмице игра четвртолигаш Портул.

Пољска болница другог степена успостављена је и испред румунске Војно-медицинске академије и у Букурешту.

Ангажовани су и стручњаци из Националног института за војну медицину који су помогли да се повећа број тестирања потенцијално заражених. Због тога је број тестирања порастао са 250 на 400 дневно.

Двадесетак припадника војске прикључено је и румунском Министарству здравља. Они помажу у координацији расподеле медицинског материјала између министарства и локалних руководилаца болница.

Оставите Коментар