Израел полако постаје светски центар за преваре с биткоинима, јер се израелске варалице које су пословали са сада забрањеним тзв. бинарним опцијама пребацују на крипто валуте, пише Јеврејска телеграфска агенција у чланку под насловом „Превара с биткоинима могла би да постане најважнији ‘послић’ израелских превараната“.

ЈТА наводи како је у Израелу током протекле деценије отворено преко 100 компанија с бинарним опцијама као основном или једином делатношћу, чиме је Израел постао „срце глобалне индустрије “ која је онлајн инвеститоре ојадила за милијарде и милијарде долара.

Бинарне опције су у самом Израелу биле забрањене, тј. израелски закон није допуштао да се ова превара изводи са Јеврејима из Израела, али није забрањивао да се варају наивни гоји из остатка света.

„Индустрија „бинарних опција“ је на крају потпуно забрањена, али нипошто из моралних разлога, него зато што је „изазивала антисемитизам“.

Убрзо пошто је забрањена превара с бинарним опцијама, наставља ЈТА, шеф израелске Управе за вредносне папире Шмуел Хауснер је изјавио да је „веома узнемирен“ због могућности да варалице пређу с бинарних опција на криптовалуте и претворе их у следећу велику превару.

Како пише ЈТА:

„Остин Смит, оснивач „Велт рикавери интернешнел“ (Wealth Recovery International), телавивског стартапа који жртвама преваре с бинарним опцијама помаже да поврате новац, каже да ће се остварити најгора страховања израелских власти, јер исти фактори који су омогућили да Израел важи за „државу стартапа“ стварају плодно тло за преваре: Израел је мала земља, али склона иновацијама и технологији, с менталитетом „уграби дан“ и имигрантима пристиглим са свих страна света па могу да тргују на стотинама језика.

На основу истраживања своје компаније, у којима је чак слао „кртице“ у канцеларије варалица, Смит је закључио да ће Израел прихватити и да се већ пребацује на индустрију криптовалута:

„Скоро свака позната нам компанија која се бавила бинарним опцијама сада има платформу за криптовалуте. Већ добијамо позиве од жртава, али већина тек треба да схвати да се ради о превари.“

Смит каже да се у преварама с криптовалутама не барата само хартијама од вредности, већ и понудама за почетно улагање и деоницама. У сваком случају, преваранти нуде лажне производе у замену за криптовалуте и једноставно присвајају већи део или све инвестиције. Криминалцима, који су били међу првима који су усвојили ову технологију, нарочито погодује што енкрипција рада с криптовалутама и децентрализовани систем контроле чине да је пословање скоро немогуће пратити.

Артур Ван Десанд, консултант у „Волф глобал консултанси“, који је недавно отишао у пензију с места специјалног агента америчке Службе за унутрашње приходе, где се бавио међународним преварама, такође предвиђа да ће исти они израелски „бинарноопционашки“ преваранти бити водећи „пословни свет“ у новој превари с криптовалутама.“

Превео и приредио: Александар Јовановић

Извор: cirilizovano.rsnewobserveronline.com