ПОНАШАЊЕ Александра Лукашенка створило је на Западу осећај да је белоруски лидер слаб, па су тамо одлучили да у Минску активирају украјински сценарио – оценио је бивши шеф израелске специјалне службе Натив и војни експерт Јаков Кедми.

У наставку је указао: „Али, игра на ту карту није прошла па је сада Белорусија заувек изгубљена за Запад. Последњи Лукашенкови кораци били су, благо речено, неразумни према Русији, уз истовремена различита поигравања и покушаје вербалног кокетирања са Западом. Зато су на Западу изненада помислили: зашто не поновити украјинску варијанту? И, почели су да је реализују – по свим главним тачкама“.

Кедми је уверен: „Запад себе последњих дана увлачи замку која Белорусију још више гура према Русији. А сва та игра је била срачуната на то – баш као што је била и игра с Украјином – да се Белорусија одвоји од Русије, да се Белорусија привуче себи. Па да сутра снаге, које буду браниле `демократију у Белорусији`, стоје надомак Смоленска“.

Кедми све што је Запад у Белорусији покушао претходних дана назива „авантуром“ и поново потенцира:

„Шта су њоме постигли? Уништили су последње шансе да ће се Белорусији икада окренути према Западу“.

Истовремено је белоруски посланик Андреј Савиних рекао да су протесте против Александра Лукашенка „инспирисале Пољска, Литванија и Украјина“.

Leave a Reply