Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова назвала је америчку војно-биолошку активност у Украјини „ђаволском планом“ и, користећи отворене изворе, направила хронолошки списак активности САД у Украјини у војно-биолошком правцу.

Отворени извори, као и документи који су процурили на интернет (укључујући и преко „Викиликса“) дају приближну представу о степену укључености америчких политичких елита у војно-биолошку активност у Украјини, написала је портпаролка на Телеграм-каналу, ставивши за наслов свог поста – „БиоБајден“.

  • Превише је празнина у овом заиста ђаволском плану које тек треба попунити – оценила је Захарова.

Kако је напоменула, списак није свеобухватан.

САД су 1991. године покренуле програм за земље бившег СССР-а са циљем контроле/ елиминације совјетског оружја за масовно уништење, укључујући и биолошко.
Две године касније – потписивање украјинско-америчког пакта за спречавање ширења оружја за масовно уништење.
Додатни протокол уз пакт Министарства здравља Украјине и Агенције за смањење одбрамбених претњи америчког Министарства одбране (ДТРА) о спречавању ширења технологија, патогена и знања који се могу користити у развоју биолошког оружја потписан је 2005. године. Према речима Захарове, то је био почетак стварног преласка украјинског војно-биолошког потенцијала у руке америчких стручњака.
Велике америчке компаније војно-индустријског комплекса укључене су 2000. године у војно-биолошке активности у Украјини.
Од 2005. до 2014. године, уместо да уништи бројне објекте, компанија „Блацк & Веатцх Специал Пројецтс“ која ради за ДТРА, изградила је и унапредила осам биолабораторија, укључујући и у Одеси, која је од 2011. спонзорисана за проучавање „патогена који се могу користити у биотерористичким нападима“.
Сарадник Пентагона Нејтан Волф основао је 2007. биомедицинку компанију „Глобал Вирал Форецастинг Институте“ (касније преименована у „Глобал Вирал“), која је имала за циљ непрофитно испитивање трансграничних инфекција, укључујући и у Kини.
Син америчког председника Хантер Бајден и посинак бившег америчког државног секретара Џона Kерија, Kристофер Хајнц основали су 2009. инвестициону компанију „Росемонт Сенеца Партнерс“.
Неуставни државни удар у Украјини 2014. године
Улазак Хантера Бајдена 2014 . у одбор директора украјинске енергетске компаније „Бурисма Холдингс“
Исте године се приватна непрофитна организација „Метабиота“ одвојила од компаније „Глобал Вирал“, са циљем истраживања ризика пандемије. За чланове одбора „Метабиота“ именовани су Хантер Бајден, Нил Kалахан и Џон Делош из компаније „Росемонт Сенеца Партнерс“. Тада Пентагон почиње да финансира „Глобал Вирал“ и „Метабиота“.
„Метабиота“ је 2014. показала интересовање за Украјину и апеловала на Бајденовог сина да „заштити културну и економску независност Украјине од Русије“.
„Метабиота“ и „Бурисма Холдингс“ су исте године почеле да сарађују на неименованом „научном пројекту у Украјини“.
Права сарадња „Метабиота“, „Глобал Вирал“ и „Блацк & Веатцх Специал Пројецтс“ у програмима Пентагона почела је те године.
Од 2014. до 2016. реализовани су уговори „Метабиота“ и Пентагона, укључујући пројекат вредан 300.000 долара у Украјини.
Америчка држављанка Уљана Надежда Супрун, потомак украјинских нациста, именована је 2016. на место вршиоца дужности министра здравља Украјине. Kвалитативно је проширен програм сарадње Пентагона и Министарства здравља Украјине.
Исте године избио је свињски грип међу украјинском војском која је чувала биолошку лабораторију у Харкову. Преминуло је 20 особа, а инцидент је заташкан.
Бивши помоћник америчког министра одбране Ендрју Вебер именован је 2016. за шефа одељења глобалног партнерства „Метабиота“.
Исте године је структура оснивача „Глобал Вирал“ Нејтана Волфа – фонд „ЕцоХеалтх Аллианце“ укључена у истраживања о вирусима корона које преносе слепи мишеви у Истраживачком центру у лабораторији у Вухану.
Уговор између ДТРА и Министарства здравља Украјине продужен је 2016. у договору са Министарством одбране Украјине.
Глобална пандемија мутираног корона вируса слепих мишева почела је 2019. године у Вухану.
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини почела је 24. фебруара 2022.
По хитном поступку је 24. и 25. фебруара 2022. покренуто уништавање сојева у биолошким лабораторијама у Украјини.
Говор заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд 8. марта 2022. када је отворено признала постојање сарадње између Сједињених Америчких Држава и Украјине у погледу патогена.

Оставите Коментар