Изложба „Никола Тесла – српски генијални изумитељ – Едисонов ривал“ биће постављена у Музеју Солар само три недеље након завршетка сличне поставке у Музеју науке и технологије у Шангају коју је видело више од пола милиона људи, а по речима директорке Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић, изложба се реализује на иницијативу великог пријатеља Србије, бившег амбасадора Јапана у Београду Тадашхија Нагаија.

Месец дана након отварања у Јапану, изложба о Тесли биће постављена у Никозији, а потом, у септембру, и у Атини, рекла је Јевтић и додала да су у току преговори о гостовању у Москви, УАЕ, Мароку и Египту.

Она истиче да за дело Николе Тесле влада велико интересовање и да је Музеј нашег научника прошле године обишло више од 150.000 посетилаца.

– Према неким подацима, до 2006. године сталну поставку видело је по неколико хиљада људи годисње, а сада смо их имали толико само у два дана пред Нову годину – казала је она.

Према њеним речима, број странаца који долазе у Музеј расте, највише је оних из Турске, Грчке, Кине и Русије.

– Недавно нас је обрадовала посета свестеника из Теслиног родног Смиљана и договорена је узвратна посета – рекла је Јевтић и додала да међу Теслиним поштоваоцима има и доста интересантних људи.

– Неки су толико читали о Тесли да су почели да се поистивецују с њим, неки чак у Музеј долазе обучени као он – преноси искуства посетилаца Ивона Јевтић и додаје да је све подређено интересовањима публике.

– Стална поставка је модификована и осавремењена, уведени су мултимедијални експонати, уводни филм титлован је и на турски, кинески, грцки, руски, спански, италијански, француски, немачки и јапански – наводи она.

Директорка Музеја, у коме је смештена и читава Теслина заоставштина – више од 200.000 докумената, књига, часописа и личних предмета, најављује да ће у овој години бити највише посла на дигитализацији новинских исечака из Теслиног личног пресклипинга.

Јевтић је подсетила да су путујуће изложбе део мисије Музеја на презентацији Теслиног дела којим је задужио човечанство.

Један од највећих умова које је свет икад имао, Никола Тесла, рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану. Умро је на Божиц 7. јануара 1943. године у Њујорку у Хотелу Њујоркер где ће сутра бити одржана Конференција у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије.