За мање од два месеца ће бити тачно 27 година од устоличења Васељенског патријарха Вартоломеја који се сматра првим међу једнакима патријарсима.

Ипак, Вартоломеј је једном приликом истакао колико је ценио и шта је за њега значио некадашњи поглавара СПЦ патријарх Павле.

СВЕТАЦ ИЗ НАРОДА: Патријарх Павле, наш духовни вођа

То је својевремено у једном интервјуу открио угледни српски професор и дипломата Дарко Танасковић који се присетио свог разговара са Васељенским патријархом Вартоломејем.

– Ви Срби сте имали велику срећу што је на челу ваше цркве у тешким и смутним временима стајао један свети човек – патријарх Павле. Можда ћете се зачудити што вам ја говорим, међутим, ја нисам свети човек. Ја сам високи службеник цркве. Али, Павле је био свети човек. Човек као он и кад нешто не зна он не може да погреши у свом суду, јер њега води промисао Светог Духа – препричао је Танасковић разговор са патријархом Вартоломејом.

Он је нагласио да је и Ватикан веома ценио патријарха Павла.

– Ватикан је поштовао код њега оно што су уочавали да све више недостаје у хришћанству, у постхришћанском свету, па богме и у католицизму и самој католичкој цркви, а то је једна потпуна посвећеност Христу, богочовеку, али и самом Богу и човеку. Они су осећали да је то као неки окрепљујући зденац крепости врлине коме су тежили, али били свесни да се силом различитих прилика удаљавају – испричао је једном приликом Дарко Танасковић.