„Ја други језик не знам, ја ћу да говорим српски… ја одем, почнем говор овако: „ја сам Србин“. Ове речи изговорио је Светозар Вукмановић Темпо из Подгора (Црмница), партизан и народни херој (1912-2000).

Његов старији брат био је Свештеномученик Лука Црмнички, цетињски парох и професор Цетињске богословије, стрељан од стране партизана, заједно са више од 100 свештеника Митрополије црногорско-приморске, у мају 1945. Лукин млађи брат, тада члан Врховног штаба, генерал Светозар, ништа није учинио да га спаси.

Пре више од две деценије, Темпо је рекао Митрополиту Амфилохију следеће: „Мој брат Лука је био бољи и паметнији од мене. Он ме школовао. Пола своје свештеничке плате је користио за своју породицу, а пола је мени слао за студије. Када сам дипломирао права рекао ми је: Светозаре, сад имаш диплому, нађи посао и ради, од мене више не тражи. А ја млад, занет идејом, нисам га много слушао“. И још је додао – „Кажу да сам га могао спасити… можда јесам… а можда и нисам“.

После рата, изгледа мучен чињеницом да није помогао рођеном брату, комунистички генерал Темпо, покушао је да се одужи свом брату и Светитељу Луки тако што је школовао његову децу и бринуо се о њима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар