Хрватска у екстази данас 5. августа 2019. године слави 24. године од заузимања Книна и прогона више од 250.000 Срба из некадашње Републике Српске Крајине.

На неизвесни пут пун патње, бола и страдања кренуло је комплетно становништво Равних Котара, Лике, Кордуна и Баније. Хрватска војска иако је оставила четири коридора за излазак становништва из Крајине није хтела да остави цивилно становништво на миру, па је на њих послала и борбене авионе, који су у неколико наврата напали избегличке колоне.

Људи су у тоталном хаосу и агонији покушали да се спасу. Многе породице су у општем метежу који је настао изгубили своје вољене, за које нису знали ни да ли су живи.

Фото: Twitter printscreen
Фото: Twitter printscreen

Колоне избеглица на тракторима успеле су некако да се домогну Србије где је већина њих 24. године касније изградила нови живот и имали много среће него они који су остали тамо, углавном стари и немоћни, над којима су обесни хрватски војници починили гнусне ратне злочине.

Велика избегличка колона која се кретала од Сремске Раче стигла је и до Београда. Велики број избеглих Крајишника наставио је живот у српској престоници. Тих дана осим што су тражили кров над главом, ако нису спавали у тракторској приколици, многи су покушали да нађу и своје најмилије.

Тако је настала и фотографија која осликава сву трагедију крајишких Срба, који су испред зграде Црвеног крста у Симиној улици остављали поруке, телефонске бројеве у нади да ће неко њихов или неко ко познаје некога то прочитати и јавити.

На слици се тог августа док су сунце и ватра у запаљеним и опљачканим српским кућама у Крајини немилосрдно пекли, у Србији где су избеглице нашле спас те 1995. падала је киша за свим погинулим и несталим, чији се гробови и данас не знају.

О сведочењу трагедије Срба сведочи и натпис једне поруке: „Ја сам жив, јавите се“.


А. М.

Оставите Коментар