Пекинг је спреман да испоручи најмодерније крстареће ракете и ПВО ракетни систем ФД-2000, који је моћнији од руског С-300. Кинезима је стало да Балкан дугорочно буде стабилан.

Они роцењују да је то могуће само ако је Србија војна сила. Народна Република Кина је заинтересована да учествује у најављеној модернизацији и опремању Војске Србије.

Властима у Београду већ су достављене прве незваничне понуде у којима нам се нуде најмодерније крстареће ракете и ракетни системи, и то по ценама које су знатно ниже од тржишних.

Пекинг је спреман да нам испоручи вишецевни ракетни систем са крстарећим ракетама домета од чак 300 километара, али и надмоћни ПВО ракетни систем ФД-2000, који је према речима стручњака моћнији од легендарног руског С-300!

Та понуда је део међудржавне сарадње између Србије и Кине. Наоружање које нам је понуђено представља последњу реч кинеске војне технике. Ако бисмо те системе имали у свом арсеналу, нама више нико не би смео лако да прети. Колико су то озбиљни системи, говори податак да је Турска хтела да купи ФД-2000, али је под притиском Запада одустала. Нама се овај систем нуди под веома повољним условима.

– Кинези су врло расположени за војну сарадњу са нама. Овај ПВО који нам нуде је можда бољи и од руског С-300. Турци су то хтели да купе од Кине, али су одустали у последњи час пошто су их притисли Американци…У кинеској понуди је веома интересантан и тај вишецевни ракетни систем домета од 300 километара који има крстареће ракете „земља-земља“. То колико знам нуде по најповољнијим условима, а спремни су и да се елементи ракета склапају у фабрикама наменске индустрије у Србији- закључује војни коментатор „Политике“, Мирослав Лазански.

-Кинеска војна индустрија функционише између копирања страних технологија и стварања сопствене производње. Због тога Кина има јак интерес да нуди повољне услове озбиљним земљама, јер су им досад клијенти биле само сиромашне земље Азије и Африке. Они врло креативно решавају проблеме -сматра војни аналитичар Александар Радић.

Извор: Информер