Бивша министарка за европске интеграције и чланица Председништва СНС Јадранка Јоксимовић критиковала је на Фејсбуку своју наследницу, актуелну министарку Тању Мишчевић.

Она је реаговала на изјаву Мишчевић, у којој је рекла „да су Албанија и Северна Македонија прве у потпуности отпочеле приступне преговоре по новој методолигији, те да Србија може из њиховог искуства да научи о примени нове методологије“.

„Дакле, ова срамотно незналачка и дрска изјава је тужни одјек анахроног лика и дела садашње министарке за ЕУ Мишчевић, која је у тренутку када се нова унапређена методологија приступног процеса најављивала од стране ЕУ, буквално побегла, са истина и тада непотребне функције шефа преговарачког тима, у проблематични РЦЦ тј. Регионални Савет за сарадњу, у којем су се у међувремену под палицом директорке Маљинде Брегу и њене заменице Мишчевић отвориле озбиљне сумње на могуће коруптивне радње, које ће тек добити расплет. Па је тако поменута Мишчевић 2022. опет пребегла из РЦЦ сада на позицију министра у влади, коју јој никада ни они који су је створили, тачније Демократска странка, нису дали, знајући њене скромне домете и способности, о којима посебно Шутановац може да посведочи“, навела је Јоксимовић на Фејсбуку.

Она даље тврди да је домет Тање Мишчевић и свих њених сарадника, које је сада вратила у систем, довео до тога да су „отпали“ током њеног мандата, „својом учауреношћу, лењошћу и прилично површним знањем, које је остало заглављено у периоду до пре званичног отпочињања преговора 2014 године“.

„Овако срамну, незналачку и увредљиву за Србију изјаву даје министарка Мишчевић, јер ништа о новој методологији нити зна нити хоће да зна. Већ је била пребегла из државне структуре у РЦЦ, па није ни учествовала на преко 100 састанака које сам имала као министар и главни преговарач Србије са партнерима из целе Европе, око припреме и начина примене нове методологије коју је баш Србија прва и једина до сада успешно применила“, истиче бивша министарка.

Јоксимовић каже да је структурно реорганизовала министарство и успоставила нову координациону структуру за вођење приступних преговора, а у складу са новом кластерском структуром методологије због чега је, како тврди, Србији констатовано отварање кластера 1 – Владавине права у јуну 2021, а на међувладиној конференцији у децембру 2021, по новој методологији преговора, кластер 4 – Зелена агенда и одржива повезаност, са четири потпуно нова поглавља која нису била отворена по старој методологији.

Додаје да је Србија једина која је имала и конкретне резултате и прилагођену структуру новој методологији, као и да су сви долазили у Београд и тражили савете, помоћ и подршку у преносу знања о новој методологији.

„А ево како антиталентована, али климоглава службеница и њен технократски тим, чијим избором се, успут буди речено, потпуно урушио захтев нове методологије о снажнијем политичком вођењу процеса, буквално поспрдно изражава на конференцији са цивилним друштвом о дометима Србије који су нам сви признавали. Јер, она каже да ми треба да учимо од Албаније и Северне Македоније о примени нове метологије??? Дакле, знам ја да је тешко међународној службеници да разуме шта значи бити министар и коју земљу тренутно представља, али нека је подучи премијерка или председник, посто су је већ изабрали“, поручила је Јадранка Јоксимовић.

Наглашава да „одоше европске интеграције натраг у мемљиве, а привилегованове ровове технократије, које су и до 2014. држале процес далеко од грађана и суштинских реформи“.

„Огољена незаинтересованост за све осим за сопствене позиције ове целе отужне групице лезилебовића, која је за шест месеци урушила много тога што је било на понос Србије када су у питању структура и капацитети министарства за европске интеграције, а и поштовање које смо као институција изградили. О томе колико ништа не раде и не знају о ИПА фондовима и развојној помоћи, не могу ни да пишем у овом коментару, то је за посебну анализу, а и о томе ћу ускоро“, закључила је Јадранка Јоксимовић.

(Н1)

Оставите Коментар