Компанија наменске индустриије „Србоауто“ из Остружнице код Београда приводи крају радове на развоју борбеног возила „курјак“, које ће бити једно од најсавременијих и најбоље опремљених вишенаменских возила у свету.

„Курјак“ ће имати тенковски оклоп, да га ниво противоклопне и противминске заштите изједначава с тенком Т-84, да ће имати топ калибра 30 милиметара, као и да ће имати велику проходност и амфибијске могућности, јер ће моћи да плови брзином од 10 километара на час.

„Свеукупно, перформансе „курјака“ за трећину су боље од свих конкурената у свету“, кажу у „Србоауту“, наводећи да се ово возило ради у сарадњи са чувеном компанијом „АДГ мобилити“ из Јужне Африке.

Додају да је 90 одсто посла завршено и да ће најкасније за 16 месеци бити направљени први примерци.

Директор „Србоаута“ Предраг Томић каже да ће „курјак“ објединити готово све капацитете и знање војних установа, института и фабрика.

  • „Курјак“ је „хај-тек“ пројекат у пуном смислу речи и подухват којим одбрамбена индустрија прави огроман технолошки скок. Комплетно знање је купљено од јужноафричке компаније, која има огромну репутацију у свету развоја борбених возила – каже Томић.

Он је истакао да је ово „велика шанса за државу да заокружи процес развоја и производње овог возила, које ће не само имати пролаз у свету, већ ће појачати и моћ наше војске“.

„Курјак“ је замишљен као извиђачко, командно или борбено амфибијско војно и полицијско возило,а превозиће осам војника.

Погон шест пута шест и независно вешање омогућавају му проходност на свим теренима – може да „прескочи“ ров ширине 1,5 метара, вертикалну препреку високу 60 центиметра и уздужни нагиб од 70 степени, а на копну може да се крехе брзином од 115 километара на час.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар