Гостујући у емисији “Суочавање” Михаило Јањић из Центра за националну политику коментаришући актуелну геополитичку ситуацију и њен утицај на прилике у Србији истакао је како се наше државно руководство сусреће са никада већим притисцима у претходне две деценије.

“Прилике у свету, нарочито мислим на ратна дешавања у Украјини, озбиљно су утицале и на нашу унутрашњу политику, понајвише када је у питању статус Косова и Метохије.

Србија која је од почетка заузезала став неутрталности држећи се свог европског пута, очувања територијалне целовитости али и традиционалног пријатељства са Русијом, могла би, под великим притисцима, бити приморана да мења свој политички курс.

Најочигледнији притисак, који неки називају и предлогом, јесте ултиматум који су на сто председника Вучића ставиле водеће силе У Европи: Немачка и Француска.
Столица тзв Косова у УН а заузврат бржи улазак и приступ наше државе фондовима ЕУ, црвена је линија преко које Србија не сме да пређе.

Ипак, одлуку да останемо при ставу када су у питању санкције Русији, мораћемо у неком наредном периоду да преиспитамо. До сада смо успели да истрпимо притиске који су долазили од стране Запада, али иде време када ће се оно конкретизовати и када би наш став могао угрозити егзистенционално статус наших грађана.

Осам месеци смо одолевали и борили се да до таквог епилога не дође, остаје нам да видимо шта нам следи. Уколико Србија уведе неки вид санкција Русији, биће то тешка и непопуларна одлука али једина рационална у том тренутку за грађане Србије” закључио је Јањић.

Оставите Коментар