Јапанске власти убрзавају милитаризацију земље и желе да изазову Русију без преседана, пише кинеско издање Сохуа.

Према Сохуу, јапанска влада је одобрила повећање војних издатака 2023. године. 551 милијарда долара биће потрошена на такозване Јапанске самоодбрамбене снаге, што ће омогућити Земљи излазећег сунца да себи обезбеди убрзану милитаризацију.

Токио ће развити ракете домета од 3000 км и распоредити их широм земље, укључујући и острво Хокаидо, које се налази у непосредној близини Русије.

Русија је већ осудила план Јапана да распореди ракете средњег домета на својим границама.

Kинеско издање наглашава да, обзиром на сву сложеност руско-јапанских односа и ситуацију на светској сцени у целини, планови Токија о размештању ракета имају неког смисла. За сада све указује на то да Јапан планира да баци Русији изазов без преседана.

Нарочито, вести о јапанским плановима стижу уочи посете јапанског премијера Фумија Kишиде Белој кући ради разговора са америчким председником Џоом Бајденом.

Соху је такође напоменуо да спровођење милитаристичких планова Јапана треба да спречи Савет безбедности УН, који је одговоран за одржавање међународне стабилности. Међутим, можда ће бити тешко то учинити 2023. године: Јапан ће ове године постати члан Савета безбедности.

Иако ће њен статус бити несталан, имаће подршку колективног Запада, укључујући САД, УK и Француску, које имају статус сталних чланица Савета безбедности УН.

Оставите Коментар