РАТНА флота Русије извела је нешто што нико никада није. Нешто што ће веома забринути све у Пентагону.

Њене три подморнице на атомски погон испливале су истовремено испод леда Северног леденог океана дебљине метар и по!

Главнокомандујући руске РФ, адмирал Николај Јевменов, обавестио је о овом успеху врховног команданта Оружаних снага Владимира Путина.

Нагласио је да су те три подморнице – пробивши лед изнад себе – изрониле „према јединственом концепту и плану у заказано време у подручју радијуса 300 метара“.

Навео је да је потом једна од њих – а све три могу да носе нуклеарне пројектиле – извела гађање торпедом.

Ово истовремено израњање показало је Американцима да су руске подморнице у стању да усред зиме испод површине замрзнутих океана неприметно дођу до, на пример, Аљаске или Гренланда, па да – разбивши лед – накратко изроне, атакују задате циљеве на територији САД и опет нестану под ледом северног пацифика или Атлантика.

Све је било део руске Арктичке експедиције Умка-21, а Путин је оценио да је цео ток експедиције потврдио „високе борбене способности домаћег наоружања и његову поузданост и у екстремним условима“.

У Умку-21 било је укључено више од 600 војника и око 200 типова оружја, војне и посебне опреме.

У зони експедиције просечна температура је у ово доба године минус 25-30 степени Целзијуса, а ветар, у налетима, достиже и 32 метра у секунди.

За разлику од САД, које су своју ударну песницу правиле од носача авиона, Русија се окренула подморницама и ракетама. Зато ће их додатно забринути и повећавање ударне моћи фактички свих руских подморница.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Атомске подморнице пројеката 971 „Штука“ (грађене су од 1976. до 1992.) и 949А „Антеј“ (од 1985. до 1996.), захваљујући модернизацији, добиће универзалне лансере за ракете „Калибар“, „Оникс“ и „Циркон“.

„Цирконима“ ће бити опремљене и најмодерније подморнице пројекта 885 „Јасењ“ којих треба да буде изграђено укупно десет.

Подморнице свих типова већ добијају или ће у догледно време добити универзалне лансере за све поменуте типове ракета.

Крстареће ракете дугог домета „Калибар“ дизајниране су за ударе по копненим циљевима. Надзвучне противбродске ракете „Оникс“ отпорне су на електронско ометање. За хиперсонични „Циркон“, чије тестирање је у завршној фази, наводи се да је неухватљив и за најсавременије системе ПВО/ПРО.

Са универзалним лансерима, Русија ће послати „у пензију“ своје ракете „Гранит“, а Американци још покушавају да произведу ракету која би му конкурисала. А „Оникс“ и „Циркон“ су знатно убојитији, далекометнији и опаснији.

Кад модернизацију приведе крају, Русија ће имати капацитет за најмање 500 истовремених плотуна са ратних бродова и подморница. А све ракете ће стартовати из помињаних „универзалних лансера“…

Оставите Коментар