Суд Босне и Херцеговине прогласио је данас кривим за тероризам држављанина те земље Јасмина Kесеровића и неправоснажно га осудио на шест година затвора.

Суд је оценио како је током суђења доказано да је Kесеровић био припадник јединица које су ратовале за терористичку Исламску државу те како је јавно подстицао на терористичка деловања.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Позивао је на убијање хришћана
Kесеровић је у Сирију отишао кад је имао само 19 година, а постао је познат након што се појавио у пропагандним снимкама у којима је тзв. Исламска држава позивала на убиства хришћана и „њихових слуга“.

  • Убијајте их онако како сте у могућности, па макар и ножем. Немојте да правите разлику између војника и цивила, као што ни њихови авиони нису правили разлику између цивила и војника Исламске државе – изјава је из једног снимка коју је тужилаштво користило као доказни материјал током суђења Kесеровићу.

Одбрана је покушавала да оспори аутентичност те снимке која је постала један од кључних доказа, али судско је веће те приговоре одбацило као неосноване.

Kесеровић је у БиХ депортован у децембру 2019., заједно с Миларемом Бербићем, Емиром Алишићем, Сенадом Kасуповићем и Хамзом Лабидијем, који су такођерзаробљени као припадници исламистичких јединица које су ратовале на подручју Сирије и Ирака. Сви су оптужени за тероризам.

Према процјенама сигурносних агенција у БиХ, из те је земље у Сирију и Ирак отишло најмање 180 мушкараца који су се борили у редовима исламистичких терориста.

Оставите Коментар