КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг је позвао чланице ШОС-а (Шангајске организације сарадње) да раде заједно на спречавању покушаја спољних снага да изазову немире.

Земље чланице Шангајске организације за сарадњу (ШОС) морају да раде једна са другом како би спречиле спољне силе да организују обојене револуције у њиховим земљама, упозорио је у петак кинески председник Си Ђинпинг.

Говорећи на самиту ШОС-а у Самарканду, председник Си је рекао да би државе чланице требало да „подрже међусобне напоре да заштите безбедносне и развојне интересе“, напомињући да свет пролази кроз „убрзавање промена невиђених у једном веку“ и да је ушао у фазу неизвесности. и трансформација.

Он је додао да је најважније „чувати се од покушаја спољних сила да изазову обојену револуцију и заједнички се супротстављају мешању у унутрашње ствари других земаља под било којим изговором“, мислећи на протесте које подржава Запад и који имају за циљ да збаце владе у пост- совјетске земље.

Сијева изјава уследила је у тренутку када је руски председник Владимир Путин поздравио растући утицај „нових центара моћи“ који међусобно сарађују и имају капацитет да оспоравају глобалну доминацију Запада.

Кинески и руски лидери су претходно разговарали о спољнополитичким питањима на маргинама самита у четвртак. Путин је приметио да су недавни покушаји да се инсистира на униполарном свету попримили „апсолутно ружан облик“ који вец́ина света одбија.

Он је додао да се Русија и Кина заједно залажу за „праведан, демократски, мултиполарни светски поредак заснован на међународном праву и централној улози УН, а не за нека правила која је неко измислио и покушава да наметне другима, а да није ни објашњено шта су. ”

ШОС је савез за економску интеграцију и изградњу поверења који је основан 2001. године и тренутно је највећи регионални блок на свету. Састоји се од осам држава – Кине, Индије, Русије, Казахстана, Пакистана, Узбекистана, Таџикистана и Киргизије.

Постоје и четири државе посматрача – Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија – које настоје да постану пуноправне чланице блока, као и шест „партнера у дијалогу“ – Турска, Јерменија, Азербејџан, Камбоџа, Непал и Шри Ланка.

Једна од кључних тема о којима се разговарало на самиту у петак били су регионални безбедносни изазови, као и начини за јачање трговине и повезаности међу државама чланицама усред последица глобалне пандемије и украјинске кризе.

Оставите Коментар