Руска Федерација, на чијем челу је председник Владимир Путин, усвојила је јуче документ у којем се наводи да је војна операција против суверене Савезне Републике Југославије 1999. године претворила НАТО у главну опасност за читав свет и поручила да иницијатори овог злочина морају да одговарају пред лицем правде!

Како се наводи у документу, који је усвојио Горњи дом Руске думе поводом предстојеће 20. годишњице НАТО бомбардовања, та војна операција одразила се негативно на даљи развој узајамних односа и поверења европских држава, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији.

Хтели нас на коленима

– Државе чланице НАТО покушале су да баце народ Југославије на колена, да прекроје устав УН, а последице те трагедија још увек потресају свет – рекао је Константин Косачов, шеф Међународног комитета Савета Федерације Русије, преносе РИА Новости.

Посланици су подсетили су да је НАТО у бомбардовању Југославије користио муницију са осиромашеним уранијумом, што је узроковало многобројне жртве меду цивилима.

– Признање независности Косова, које је уследило 2008. године од читавог низа земаља Запада, представљало је само наставак онога што је започео НАТО – подршку сепаратизму и конфликту на територији бивше Југославије. Фактичко отцепљење КиМ преседан је у међународним односима, који је крајње закомпликовао решавање постојећих конфликата у питању непризнатих држава. Војна операција чланица НАТО представља акт агресије против суверене државе и стога би иницијаторе овог злочина требало позвати на међународноправну одговорност – наводи се у саопштењу Савета РФ, у којем се позивају сви светски парламенти, али и Савет УН да осуди агресију Алијансе на Србију, односно СРЈ, и предузму све кораке како би се санирале последице.

Народни посланик Милован Дрецун за Курир подсећа да су над нашом земљом почињени огромни злочини:

– Питање је да ли постоји механизам за то да они буду кажњени, јер га 20 година очито нема… Иницијатива је прихватљива, хвала Русима на томе што је бар неко у свету тражио одговорност за тај тешки злочин над нашим народом и државом.

Велики губици

Током 78 дана НАТО бомбардовања, које је почело 24. марта 1999. године и које је први пут у историји изведено без одобрења Савета Уједињених нација, према неким проценама, погинуло је око 2.000 цивила, 1.000 војника и 79 деце, а начињена је материјална штета која се процењује на 30 милијарди долара.


ЖАО МИ ЈЕ ШТО НИСМО ЗАШТИТИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ

Председница Савета Федерације и стални члан Савета безбедности Русије Валентина Матвијенко изразила је жаљење што Русија није успела да спречи бомбардовање Југославије и заштити нашу земљу:

– Покушавали смо свим снагама да спречимо војни конфликт, али посебно је било цинично када је тадашњи руски премијер Примаков кренуо за Америку на преговоре о Југославији, а у том тренутку је почело бомбардовање. Тренутак када је Примаков над Атлантиком окренуо авион и вратио се у Русију означио је почетак наше независне политике.


ТРЕБА ОВО ДА ИСКОРИСТИМО, БИЛИ СМО ЖРТВЕ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Србија максимално треба да искористи ову ситуацију, иако је мало вероватно да ће јавно мњење у западним земљама које су учествовале у агресији осудити своје владе:

– Та прича може бар да нам омогући да поново изнесемо истину о дешавањима и да подсетимо цео свет да нисмо ми били агресори и да нисмо изазвали ратове деведесетих, већ да смо били највеће жртве, јер је 1999. година повезана са окупацијом Косова, масовним етничким чишћењем Срба, односно подсећа нас на све оно што се десило са Крајином пре тога.


Ј. Пронић – М. Радовић