Председник лажне државе Косово Хашим Тачи може само да сања о посети Прешеву јер ће истог тренутка када крочи на тло централне Србије бити ухапшен због ратних злочина!

Овако на Тачијеве најаве да ће у среду обићи општине на југу Србије у којима живе Албанци одговарају српски министри полиције и дипломатије Небојша Стефановић и Ивица Дачић!


Мораће да пита

У Владу Србије није стигла никаква најава евентуалне посете Хашима Тачија Прешеву. Прво ће морати да се обрати Влади Србије, поручује Ана Брнабић, премијерка Србије.


Потрага за њим на снази

Лидера шиптарске квазидржаве и некада главног команданта терористичке ОВК из Дренице у Србији терете две потернице. Првом потерницом расписаном још 1997. он се тражи јер је од стране окружног суда у Приштини осуђен у одсуству на десет година затвора због ратних злочина. Истовремено, Србија је против њега 18. марта 2002. године расписала потерницу због геноцида.

Упркос свему томе, према писању медија са југа Србије, Тачи је планирао да сутра обиђе општине с албанском већином.

– Тачи би требало у среду да посети Бујановац и Прешево, и то не као Хашим Тачи, већ као председник ‘републике Косово’. У ту посету Тачи би требало да дође са европским комесаром Јоханесом Ханом… – објавио је портал „Прешево јоне“.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Сам председник привремених приштинских институција је јуче, међутим, признао да неће доћи јер се плаши хапшења.

– Ја бих, уз најбоље жеље, волео да посетим Прешево, Медвеђу и Бујановац. Али постоје препреке због затворских казни које су у одсуству изречене мени и мојим саборцима, укључујући и команданта Адема Јашарија. Нажалост, Србија не може да се ослободи прошлости, али истичем, имам највећу жељу да их посетим. Али ако и не буде услова да их посетим, ја ћу максимално радити за њих било где да сам… – рекао је Тачи за агенцију Бета.

На најновије провокације из Приштине одмах је реаговао државни врх Србије. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће МУП у случају да Тачи заиста дође у нашу земљу одмах поступити по важећем налогу суда.

– Србија је земља у којој постоји владавина права. Ми имамо налоге наших судова који морају да се поштују, и МУП ће поступити у складу са налогом суда. Ту нема шта да се дода – одбрусио је Стефановић.


Албанци с југа код Тачија

Представници Албанаца са југа Србије отишли су јуче у Приштину, где су разговарали са Хашимом Тачијем. У делегацији су се налазили представници Албанаца из Бујановца и Прешева Шаип Камбери и Шћиприм Арифи, као и председник Скупштине општине Прешево Сами Салиху, заједно са лидером ДПА Рагмијем Мустафом.

Како су објавили албански медији, тема састанка је била могућност да се представници албанске мањине с југа Србије придруже дијалогу Београда и Приштине у Бриселу. Истовремено, причало се, како је објављено, и о могућности да се простор који називају Прешевском долином, припоји лажној држави Косово.


Обичне провокације

Истовремено, шеф дипломатије Ивица Дачић каже да су у питању најобичније провокације, јер Тачи једино може у „Забелу“.

– Очигледно је да је лажна држава Косово доживела фијаско последњом посетом Вучића. Србија је послала поруку да жели мир, стабилност и трајно решење и то је сада јасно целом свету… У том моменту неко је пустио у медије вест да ће Хашим Тачи са Ханом да иде у Прешево. Јавили су ми да Хан нема информацију нити има намеру да иде у Србију јер је он у Стразбуру. Што се тиче Тачија, за њим постоји потерница, тако да он не може да уђе у Србију. Ратни злочини су изнад сваке политике… – поручио је Дачић, а Тачијеве планове демантовали су и из званичног Брисела.

Оптужбе против Тачија

* Окружни суд у Приштини је 11. јула 1997. Тачија у одсуству осудио на десет година затвора
* По тој пресуди, Тачи је, после војне обуке у Албанији, у Србици формирао део терористичке ОВК
* „Тачијева екипа“ је нападе изводила у Косовској Митровици, Глоговцу, Вучитрну и Србици
* Српске власти су 9. марта 1999. подигле другу оптужницу против Тачија због терористичких напада
* Исте године, на захтев Србије, за њим је расписана и Интерполова потерница
* Србија је након истраге против Тачија 18. марта 2002. расписала потерницу због геноцида
* Наше тужилаштво је 5. јула 2002. против Чекуа, Тачија и Харадинаја поднело кривичну пријаву Хагу

М. Дакић

Оставите Коментар